ESCOBAR PORUČIO: CRNA GORA JE U DUBOKOJ KRIZI, MOGUĆE SU POSLJEDICE

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar upozorio je na "mnogo mogućih posljedica" ako Crna Gore ne riješi višemjesečnu duboku političku i institucionalnu krizu, javlja danas Glas Amerike (VOA).

  • Crna Gora je u veoma dubokoj krizi. Blizu je institucionalnog kolapsa kakvog skoro nisam vidio u bilo kojoj zemlji. Nema vlade. Pale su dvije vlade i nije bilo napretka u formiranju još jedne. Nemaju kvorum u Ustavnom sudu koji bi mogao da potvrdi nove izbore – rekao je Escobar u intervjuu za Glas Amerike, tokom posjete Beogradu.

On je podsjetio da na proljeće ističe mandat predsjednika Mila Đukanovića. Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović nedavno je raspisala predsjedničke izbore za 19. mart.

  • Može se dogoditi da nemaju predsjednika da povjeri mandat (za sastav Vlade), da nemaju vladu da krenu napred i Ustavni sud da odobri sve odluke i potvrdi rezultate izbora – naglasio je Escobar za Glas Amerike.

Američki zvaničnik je ponovio da je glavni zadatak da se odmah popune upražnjena mjesta u Ustavnom sudu, „a zatim da se ide na izbore“.

  • Moraju da počnu sa Ustavnim sudom. I van toga, vjerujemo – i ankete pokazuju – da ogromna većina građana želi nove izbore – rekao je Eskobar, ocijenivši da bi to trebalo da bude početak.

On je je, pozivajući se na mišljenje Venecijanske komisije, poručio i da je veoma opasna bilo kakva pomisao da se „Ustav mijenja prostom većinom“.

  • Već smo rekli da nismo sigurni da bi to bila ustavno validna vlada. Nismo sigurni da bi mogli da se oslonimo na odluke takve vlade. Ohrabrili smo ih da to ne rade – zaključio je Escobar.

Glas Amerike podsjeća da je parlamentarna većina krajem decembra lidera proglasila DEMOS Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore na osnovu spornih izmjena Zakona o predsjedniku koje je prethodno usvojila u Skupštini, uprkos negativnom mišljenju Venecijanske komisije.

Zvaničnici SAD i Evropske unije upozorili su da ne bi trebalo birati vladu na osnovu izmjena, navodi VOA.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE