EVROPSKA UNIJA PROŠIRUJE SANKCIJE IRANU NAKON NAPADA NA IZRAEL

Nakon što je Iran odgovorio napadom na raniji napad Izraela, ministri vanjskih poslova EU odlučili su proširiti sankcije Iranu.

U više navrata EU su ranije uvodile sankcije protiv Irana, zbog jačanja oružja za masovno uništenje, kršenja ljudskih prava i isporuke dronova Rusiji.

Međutim, nekoliko članica EU-a zatražilo je proširenje sankcija zbog bespilotnih letjelica kako bi pokrile isporuke projektila njihovim saveznicima.

  • Postigli smo politički dogovor da se postojeće sankcije za bespilotne letjelice povećaju i produže kako bi se pokrile rakete i njihovo eventualno prebacivanje u Rusiju – rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell nakon sastanka EU diplomata u Luksemburgu.

Prema njegovim riječima, sankcije bi se trebale proširiti na isporuke bespilotnih letjelica i projektila ne samo Rusiji nego i drugim saveznicima u regiji.

Podsjećamo, 13. aprila Iran je napao Izrael sa više stotina bespilotnih letjelica i krstarećih balističkih raketa. Izrael je uzvratio na napad 19. aprila.


(E.F.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

‘BALKAN OSTAJE BEZ STANOVNIŠTVA’

0
Njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung pišu o poteškoćama koje u balkanskim zemljama izazivaju s jedne strane iseljavanje i pad nataliteta, a s druge doseljavanje iz Azije na koje te zemlje nisu spremne.