GRAD KONJIC POŠUMLJAVANJEM OPOŽARENOG PODRUČJA HOMOLJE VRAĆA U FUNKCIJU ‘PLUĆA GRADA’

Pripremljen projekat Pošumljavanje opožarene površine na lokalitetu Homolje vrijedan 250.000 KM.

Nakon što su početkom oktobra 2023. godine Grad Konjic i Federalni zavod za agropedologiju potpisali Sporazum o saradnji uslijedile su aktivnosti koje se odnose na zaštitu okoliša i unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje, koje već daju rezultate.

Na inicijativu Grada Konjica zajedničkim aktivnostima sa Federalnim zavodom za agropedologiju i preduzećem Šumarstvo “Prenj” Konjic, pripremljen je projekat “Pošumljavanje opožarene površine na lokalitetu Homolje”, vrijedan 250.000 KM, koji je apliciran Fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i nakon što je odobren biće implementiran tokom 2024. godine. S tim u vezi u ponedjeljak je u zgradi Gradske uprave Konjic održan sastanak učesnika u projektu, te je organizovan obilazak terena na kojem će biti provedene projektne aktivnosti.

-Nažalost tokom ljetnih mjeseci imamo veliki broj požara i želja nam je da pomognemo Šumarstvu Prenj Konjic da na svim opožarenim povšinama izvrši sadnju novih sadnica, kako bismo na što adekvatniji način zaštitili to područje i zaštitili zdravu šumu, te vratili u funkciju ‘pluća grada’, što će za sve nas koji živimo u ovom gradu mnogo značiti s aspekta čistog zraka, vode i tla. Drago mi je da imamo stručne ljude u Federalnom zavodu za agropedologiju koji žele i hoće pomoći lokalnim zajednicama. Pripremljen je kvalitetan projekat na čemu smo zahvalni direktoru Vukotiću i njegovim saradnicima, kao i zaposlenicima Šumarstva ‘Prenj’ Konjic.  Smatram da će ovo biti dobar primjer saradnje na ovom nivou, te da ćemo u budućnosti zajednički raditi projekte, koji će se realizovati u našoj zemlji kao i van Bosne i Hercegovine”, kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

-Grad Konjic koji ima veliku teritoriju i obiluje šumom, suočava se nakon požara sa velikim opožarenim površinama i klizištima, što zahtjeva adekvatnu reakciju. Željeli smo kroz svoj angažman, radeći analize i preporuke učestvovati u revitalizaciji opožarenih površina i njihovom vraćanju u prvobitno stanje. Cilj nam je i želja pristupiti aktivnostima koje do sada nisu rađene u našoj zemlji, a to je pošumljavanje uz pomoć drona autohtonim vrstama. Nadam se i uvjeren sam da ćemo ove aktivnosti na obostrano zadovoljstvo uspješno provesti i u budućnosti nastaviti sa novim projektima i da će ovaj primjer dobre prakse i saradnje slijediti i druge lokalne zajednice, koje pozivam da krenu u ovakav vid projekata”, kazao je Dženan Vukotić, direktor Federalnog zavoda za agropedologiju.

-Na lokalitetu Homolje imali smo visoki požar, kada je stradalo desetine hektara borove šuma, nakon toga se pojavila erozija i ispiranje tla, tako da je stradao površinski sloj, što znatno otežava aktivnosti na tom području, jer je takva površina jako teška i zahtjevna za obnoviti i za te aktivnosti treba puno vremena, rada i odricanja. Iz tog razloga je jako značajan projekat koji se realizuje uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša, Grada Konjica i Federalnog zavoda za agropedologiju. Ovim aktivnostima ćemo ne samo revitalizirati opožareno područje već i spriječiti pojavu bolesti šume i dalje propadanje. Kako je planirano pošumljavanje će biti obavljeno sa 10.000 autohtonih vrsta sadnica crnog bora i biće korištena inovativna metoda pošumljavanja uz pomoć drona. Radujemo se realizaciji ovog projekta, jer ćemo uskoro ponovo imati mladu šumu crnog bora u neposrednoj blizini grada”, naglasio je Feđa Voloder, direktor preduzeća Šumarstvo “Prenj” Konjic.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MEĐUNARODNA POMOĆ DOLAZI SA SVIH STRANA: KOLIKO JE KAMIONA STIGLO NA...

0
Palestinska vlada u Pojasu Gaze saopštila je da je samo 49 od 1.063 kamiona humanitarne pomoći koji su ušli u Pojas Gaze tokom sedmice stiglo do sjevera Pojasa Gaze.