HAOS ŠIROM SAD NE PRESTAJE: STOTINE UHAPŠENIH U UNIVERZITETSKIM KAMPUSIMA

Na Kalifornijskom univerzitetu u Los Angelesu, gdje je zabilježeno veliko prisustvo policije, propalestinski protest je markiran kao nezakonito okupljanje.

Radi se o koraku koji se obično poduzima prije nego što se pojedincima naredi da se raziđu ili suoče s hapšenjem.

U međuvremenu, na Univerzitetu u Arizoni, policija je u srijedu upotrijebila “pepper” loptice i gumene metke protiv demonstranata, navodi se u saopštenju univerziteta.

U New Yorku, nakon što je oko 300 demonstranata uhapšeno tokom noći na utorak na Univerzitetu Columbia i City Collegeu, još uvijek postoje neodgovorena pitanja o tome koliko je onih koji su okupirali Hamilton Hall bili studenti. U toku su rasprave o tome šta će se dogoditi s promocijom diploma, stalnom prisutnosti NYPD-a na kampusu i sljedećim koracima univerziteta.

City College of New York trenutno ispituje štetu na nekoliko zgrada i terena nakon što su demonstranti u utorak navečer razbili staklena vrata, ispisali zidove i poharali javnu imovinu, navodi se u saopštenju.

Predsjednica Columbia Univerzitet Minouche Shafik obratila se zajednici kampusa u pismu objavljenom u srijedu, ističući da je “drastična eskalacija” protesta “gurnula Univerzitet do ruba”. Škola održava završne ispite, ali je potpuno udaljena za sve ispite u glavnom kampusu, navodi se u pismu poslanom učenicima.

Više je osoba uhapšeno tokom propalestinskog protesta na Dartmouth Collegeu u srijedu navečer, prema CNN-ovoj podružnici WMUR.

Najmanje 15 osoba uhapšeno je na Fordham Univerzitetu nakon što su desetine demonstranata postavili kamp unutar zgrade Lowenstein. Škola je zatražila od NYPD-a da bude u kampusu najmanje do 22. maja.

Otprilike 16 osoba je uhapšeno na Univerzitetu u Buffalu u srijedu navečer nakon propalestinskog protesta u sjevernom kampusu.

Policija upozorava one u kampusu Kalifornijskog Univerziteta da bi mogli “kršiti zakon i podlijegati administrativnim radnjama”. Policijska uprava Los Angelesa također je izdala “taktičku uzbunu” za cijeli grad u vezi s propalestinskim kampom na UCLA-i.

Situacija je dramatična i na univerzitetima u New Hampshireu, Austinu, Dallasu, Wisconsinu, gdje je policija hapsila demonstrante.

Čak devedeset osoba je uhapšeno u srijedu na propalestinskom prosvjedu na koledžu Dartmouth pod sumnjom da su počinili kaznena djela, uključujući neovlašteni prijestup i opiranje hapšenju, saopštila je policija u gradu Hannoveru u New Hampshireu.

Među uhapšenima su studenti Dartmoutha i oni koji ne pohađaju koledž, rekla je policija.

Demonstranti se čuju kako uzvikuju “Oslobodite Palestinu” držeći transparente i zastave.

(H.N./CNN/WMUR)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BEĆIROVIĆ I KOMŠIĆ ĆE PRISUSTVOVATI GLASANJU U UN-U O REZOLUCIJI O...

0
Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, prisutvovat će sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o genocidu u Srebrenici.