IMATE PROBLEMA SA ŠTITNJAČOM: IZBJEGAVAJTE OVU HRANU

Konzumiranje pogrešne hrane ili uzimanje pogrešnih dodataka prehrani može pogoršati probleme sa štitnjačom

Ovo su savjeti šta ograničiti i zašto ukoliko imate problema sa štitnjačom.

Konzumiranje pogrešne hrane ili uzimanje pogrešnih dodataka prehrani može pogoršati probleme sa štitnjačom. Ovo su savjeti šta ograničiti i zašto ukoliko imate problema sa štitnjačom.

Među namirnicama s kojima treba biti oprezan su soja, alga i dodaci prehrani poput joda i selena, napominje endokrinolog Christian Nasr.

Trebaju li osobe s problemima štitnjače izbjegavati ovu hranu?

Soja: ako imate hipotireozu, da.

Konzumiranje previše soje uzrokuje probleme samo onima s hipotireozom, koja se javlja kada vaša štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, kaže dr. Nasr.

Glavni problem je što soja može spriječiti apsorpciju hormona koje takvi pacijenti uzimaju.

Neke studije pokazuju da ako pojedete puno soje ili popijete veliku čašu sojinog mlijeka unutar jednog sata nakon uzimanja hormona štitnjače, to može utjecati na apsorpciju. Mnogi pojedinci ovise o dosljednoj apsorpciji tih hormona kako bi postigli stabilno stanje.

Općenito, stručnjaci preporučuju da ljudi koji imaju graničnu štitnjaču – onu koja je premalo aktivna, ali još uvijek pokušavaju očuvati funkciju štitnjače – ne konzumiraju velike količine soje svaki dan, dodaje.

Repa i korjenasto povrće: Ne. Dobri su za vašu prehranu, bez obzira na probleme sa štitnjačom.

Ponekad se misli da ovo povrće uzrokuje probleme sa štitnjačom, ali to nije istina, kaže dr. Nasr.

Kelp (alge): Ne, ali nemojte ga uzimati u obliku suplemenata.

Osobe s problemima štitnjače ne bi trebale imati više od prosječnog dnevnog preporučenog unosa od 158 do 175 mikrograma morske trave dnevno. Koncentracija kelpa u hrani općenito nije dovoljna da izazove problem, ali kapsula kelpa može sadržavati čak 500 mikrograma, kaže dr. Nasr.

Trudnice bi posebno trebale izbjegavati uzimanje velikih količina alge jer bi mogle biti izložene riziku od razvoja fetalne gušavosti.

Kupus i povrće iz skupine cruciferasa:  Da. Iako su dobri za nas, kupus i drugo sirovo povrće iz skupine cruciferasa, osobito u kontekstu nedostatka joda ili graničnih razina joda, može rezultirati hipotireozom. Ovo povrće stvara tvar koja se natječe s unosom joda u štitnjaču.

Trebaju li osobe s problemima štitnjače izbjegavati ove dodatke?

Jod: Da.

Izbjegavajte ga kao dodatak bez obzira imate li hipertireozu ili hipotireozu. Učinak dodataka joda može varirati od osobe do osobe, uzrokujući da štitnjača proizvodi previše ili premalo hormona.

Određeni zagovornici alternativne medicine ili liječnici govore pacijentima da je jod dobar za vašu štitnjaču, ali ako postoji itko ko ne bi trebao uzimati jod, to su pacijenti sa problemima sa štitnjačom, kaže dr. Nasr.

Možete ga dobiti u hrani poput ribe, brazilskog oraha, mesa i peradi. Dodatak selena je u redu koristiti sve dok ne pretjerujete, kaže dr. Nasr.

(Ordinacija.hr)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ČEH ZAUSTAVIO NADALA: NIŠTA OD SPEKTAKLA U ČETVRTFINALU

0
Češki teniser Jirži Lehečka moći će prepričavati kako je pobijedio jednog od najboljih tenisera svih vremena Rafaela Nadala.