INSPEKCIJA KONTROLIŠE SMJEŠTAJE NA BJELAŠNICI

U skladu sa Planom rada za januar 2024. godine Inspektorat tržišno-turističke inspekcije realizuje predviđene kontrole rada smještajnih jedinica na lokalitetu Kantona Sarajeva, sa posebnim fokusom na kontrole subjekata nadzora koji usluge smještaja oglašavaju putem interneta.

Shodno navedenom, a primjenjujući odredbe Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH (“Sl. novine FBiH” broj 32/09), kao i odredbe Zakona o turizmu KS (“Sl. novine KS ” broj: 19/16, 31/17, 34/17 i 13/21), timovi tržišno-turističkih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS do sada su izvršili 25 inspekcijskih nadzora na ove okolnosti na lokalitetu Babin do Bjelašnica u Općini Trnovo. Kontrolisani subjekti nadzora su bili pravna i fizička lica koja putem službene stranice Booking.com oglašavaju pružanje usluga smještajnih apartmana .

Zbog neposjedovanja odobrenja za rad za pružanje usluge smještaja, prema fizičkim licima inspektori su do sada djelovali izdavanjem pet prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 750,00KM, a donesneo je i pet rješenja o zabrani rada. Za četiri subjekta nadzora inspektorima je predočeno odobrenje za rad, dok za ostali dio subjekata inspekcijski postupci još nisu okončani.

  • Ovim putem pozivamo pravna i fizička lica koja se bave uslugom smještaja da svoje poslovanje usklade sa postojećim zakonskim propisima, a takođe pozivamo i zvaničnu Booking.com stranicu da isključivim oglašavanjem subjekata koji posjeduju odobrenje za rad, izbjegnu promoviranje nezakonitog i nelegalnog rada. Naznačavamo da će tržišno-turistički inspektori u kontinuitetu nastaviti sa radom u ovoj oblasti kako bi se ista dovela u zakonski okvir, a što uključuje i eventualnu saradnju sa internetskom stranicom Booking.com – saopćeno je.

Ističur da ugostiteljska djelatnost, u smislu Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, podrazumijeva pripremanje hrane i pružanje usluga prehrane, pripremanje i posluživanje pića i napitaka i pružanje usluga smještaja. Članom 3. navedenog zakona precizirano je da ugostiteljsku djelatnost mogu obavljati pravna i fizička lica koja su registrovana za obavljanje ugostiteljske djelatnost i koja ispunjavaju uvjete propisane Zakonom i propisima donesenim na osnovu njega.

Također, članom 22. Zakona o inspekcijama KS (Sl. novine KS broj: 2/17) propisano je da je inspektor ovlašten da izvrši inspekcijski nadzor u stambenoj prostoriji, uz prethodno pribavljeno naredbu nadležnog suda, ako sazna da se određena stambena prostorija koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti.

(E.F.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

CAMERON: VELIKA BRITANIJA GLASAT ĆE ZA REZOLUCIJU O GENOCIDU U SREBRENICI

0
Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron izjavio je kako je izuzetno depresivno to što Srbija i RS pokreću kampanju protiv Rezolucije o Srebrenici.