KAKO DA NE PLAČETE DOK SIJEČETE LUK?

Ovih prazničnih dana ćete provesti dosta vremena u pripremi hrane, a crni luk je jedna od namirnica koja se najčešće koristi u kuhinji.

Ipak, njegova priprema je nešto sa čime domaćice ne mogu da se izbore.

U bilo kom obliku da ga siječete i koristite za dalju obradu, trebalo bi da naučite kako da rukujete njim kao profesionalac. Iskusni kuhari daju savjete kako da ga siječete i na koji način da spriječite ono čuveno plakanje.

Šta vam je neophodno za sječenje luka?

Daska za sječenje je prva na listi, piše “Parade”. One sprječavaju da nož “sklizne” i napravi neki nepotreban potez. Da biste dobili ljepše parčiće luka, ne treba napominjati da nož treba da bude izuzetno oštar, a osim toga može da umanji suze koje će vam se pojaviti. Isto tako, nošenje rukavica na rukama će spriječiti da miris crnog luka ostane na vama.

Trikovi kako da ne plačete prilikom sječenja luka

Prije nego što planirate da ga koristite, ostavite ga u zamrzivaču na 10 minuta. Niska temperatura će usporiti enzime luka smanjujući osjećaj pečenja u očima. Možete pokušat i sa naočalama koje će zaštititi vaše oči.

Kako najbolje da očistite crni luk?

Najbrži način je da glavicu presiječete na pola i koristite prste da ga “ručno” oljuštite. Obje polovine luka stavite pod mlaz vode i obavezno ubrusom ili pamučnom krpom uklonite višak tečnosti.

Kako bi trebalo da se čuva isječeni luk?

Bilo da ga siječete u kockice ili na šnite, sasvim je prihvatljivo da ga odložite na dalje čuvanje. Najbolje da to bude u kesama za zamrzivač ili činijama koje nemaju čvrst poklopac, već savitljiv. U bolje opremljenim prodavnicama ih možete kupiti i po nekoliko komada. Najbolje da ih držite do sedmicu dana u frižideru ili zamrzivaču i nikako u hermetički zatvorenoj posudi jer će se brže pokvariti.

(Ona.rs)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BIVŠI PREDSJEDNIK SRBIJE IMAO SAOBRAĆAJNU NESREĆU!

0
Tomislav Nikolić, bivši predsjednik Srbije i direktor Nacionalnog vijećaa za koordinaciju saradnje s Ruskom Federacijom i NR Kinom, imao je jutros saobraćajnu nesreću.