KARIĆ ZA HAYAT: SARAJEVO JE KAO LIJEPA DJEVOJKA, MALO NEKIH USKRASA SAMO ISTAKNE LJEPOTU

Sarajevo je položilo ispit u novogodišnjoj noći.

Hiljade turista s osmijehom se vraća u svoje domove i kažu, opet će doći. Vidjeli smo da se i bez vatrometa može napraviti vrhunska zabava, grad je okićen i na svakom koraku osjeti se prazična atmosfera. To je mali dio onoga o čemu je govorila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, u emisiji ‘7PLUS’ Hayat TV.

Dotakla se i planova koje grad priprema, novih ideja i perspektiva glavnog grada.

  • Srce Sarajeva kuca u svim gradovima u BiH i obrnuto. Sarajevo po svojoj prirodi, kulturi, neodoljivom šarmu privlači turiste iz regije, Evrope i svijeta. Pokazali smo da je Sarajevo ove godine bilo centar regije. Turizam nam je izuzetno važna grana privrede. Trebamo se truditi da svake godine ono što pripremimo bude primamljivo i da Sarajevo bude turistička destinacija tokom čitave godine. Mislim da Sarajevo ima potencijal za to. Ono što privlači ljude u naš grad su naši ljudi – dobri, otvoreni, dobronamjerni. Na to trebamo biti ponosni. Naš domaćinski odnos prema svakom gostu je nešto neprocjenjivo. Vatromet smo zamijenili svjetlosnim efektima i konfetama jer smo svjesni koliko vatromet negativno utječe na okolinu i na životinje. Osjećam nelagodu kada čujem pucnjave bilo kakve vrste. To budi osjećaj koji nije prijatan. Niko u mojoj porodici ne voli čuti pucnjave vatrometa. Podsjeća nas na nešto teško. Mislim da je ovo ispravna odluka Sarajeva. Ne smije zaboraviti ni osjetljive kategorije, djeca sa poteškoćama u razvoju teško podnose vatromete i pucnjave. Pored dočeka Nove godine, imamo važnu godišnjicu, a to je 40 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Pozivamo da se radujemo zajedno i oživimo lijepi duh Sarajeva – rekla je Karić.

Finansije koje su predviđene za vatromet bit će upućene udruženjima za zaštitu životinja. Prilikom organizovanja dočeka Nove godine u Sarajevo, osjećanja su bila pomiješana.

  • Znamo kakva je situacija u svijetu. Nadamo se da će 2024. godina biti mirnija. Osjećala sam grižnju savjesti što išta slavimo kada pogledamo šta se dešava u Gazi, a sa druge strane Sarajevo kao glavni grad turistima treba pružiti određene sadržaje. Osjećaji su pomiješani. Sarajevo se uvijek trudi da izdvoji sredstva za različite kategorije. Odlučili smo da ova simbolična sredstva od vatrometa damo udruženjima za zaštitu životinja. Naši ljubimci pate i nikada to ne smijemo stavljati po strani – kazala je Karić.

Ove godine je Sarajevo posebno ukrašeno i svi su oduševljeni. Kako je rekla gradonačelnica Karić, Sarajevo je ove godine najljepši grad u regionu.

  • Nije teško privući veliki broj turista kada imate ovako čaroban grad. Turisti dolaze jer ono što je u Sarajevu stoljećima građeno priča posebnu priču. Nije teško istaći ljepotu. To je kao kada imate lijepu djevojku, malo nekih uskrasa samo istakne ljepotu. Mi smo samo malo istakli Sarajevu ljepotu. Čitav grad blista. Ove godine smo izdvojili sredstva oko 50.000 KM u kićenje grada. Planiramo svake godine uložiti dodatna sredstva kako bi čitav grad bio još ljepše ukrašen – ističe Karić.

Dotakla se i rada tokom 2023. godine. Govori da uvijek može bolje. Osvrnula se i na planove za 2024. godinu.

  • Želim da svaka godina bude bolja. Želim da u 2024. godini napravimo ono što smo obećali, a to su tri nova vrtića. Želimo napraviti dodatne dječije parkove, igrališta. Želimo uložiti u našu budućnost, a to su naša djeca. Napravit ćemo novi most. Ti projekti će biti realizirani tokom ove godine. Ponosna sam na projekat rekonstrukcije fasada. Ne samo da narušavaju izgled grada, nego i sigurnost. Planiramo rekonstrukciju fasada i na Marijin dvoru i u ulici Zelenih beretki. Moramo paziti ono što imamo. Najbolje je kada vodimo računa i održavamo ono što već imamo. Posebno sam zadovoljna rekonstrukcijom dječijih igrališta. Vodili smo računa o svim osjetljivim kategorijama. Meni najdraži projekat je uvijek dodjela stipendija jer znam da idu u ruke mladosti. Podržali smo rad sigurnih kuća – osvrnula se Karić.

(A. H.)

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NEZAPAMĆENE POPLAVE U BRAZILU, 10 OSOBA IZGUBILO ŽIVOT

0
Deset osoba poginulo je, a 21 se vodi kao nestala nakon obilnih kiša koje su izazvale brojne poplave i klizišta ove sedmice u južnoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul, a mjesne vlasti upozoravaju da je stanje kritično i da bi se moglo još pogoršati.