KO ĆE ISPASTI IZ PREMIJER LIGE? KOMBINACIJA JE MNOGO, JEDNA JE ‘NAJLUĐA’ – PET KLUBOVA SA 35 BODOVA

Sve je stalo u 90 minuta, kada je u pitanju borba za ostanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, te posljednje mjesto koje vodi u Evropi.

Uoči posljednjih 90 minuta sezone čak šest klubova strahuje od onog najgoreg – ispadanja u niži rang.

Ilustracija

U najlošijoj situaciji su Leotar i Sloboda koji i sa domaćim pobjedama protiv Širokog Brijega i Željezničara nisu sigurni u ostanak u Premijer ligi.

Slobodi su najamnje odgovarali rezultati iz posljednjeg kola, odnosno na ruku starijem tuzlanskom premijerligašu nikako nije išao rezultat iz Konjica. Naime, tamo je Tuzla City, koja je do juče bio “mrtav” savladao Igman (1:0). Tom pobjedom mlađi tuzlanski premijerligaš je borbu za ostanak u eliti stavio u svoje ruke s obzirom da eventualnom pobjedom nad Zrinjskim ostaje u eliti, a i bod iz povog susreta Tuzlacima u nekoliko kombinacija donosi ostanak.

No, osim što su sudbinu stavili u svoje ruke izabranici Milenka Bošnjakovića su u tešku situaciju stavili Igman, koji u posljednjem kolu gostuje na Koševu kod zahuktalog Sarajeva, ali i Slobodu, kojoj bi da je Tuzla City izgubio u Konjicu, što se realno i očekivalo, pobjeda nad Željezničarem garantovala ostanak u eliti. Ovako, i sa pobjedom stariji tuzlanski premijerligaš nije siguran. Kombinacija je mnogo.

Sloga i Posušje igraju domaće duele sa Borcem i Veležom. Obje ove ekipe na tabeli ne mogu napredovati, ali ni nazadovati, odnosno igraju bez bilo kakvog pritiska. Ipak, to može biti mač sa dvije oštrice jer nisu rijetki slučajevi da u takvim situacijama klubovi bez pritiska odigraju i najbolje utakmice.

Foto: Damir Hajdarbašić, www.fkz.ba

U svakom slučaju, može se reći da je 32. kolo najviše donijelo Tuzla Cityju, a da je Slobodi sreća okrenula leđa. Kao što smo i rekli, kombinacija je mnogo, a u nekim, koje nisu nemoguće, čak i posljednjeplasirani Leotar može ostati u ligi.

Recimo, ukoliko bi Leotar pobijedio, Tuzla City izgubila, Sloboda ostala bez pobjede, a najmanje po bod osvojili Igman, Sloga i Posušje, onda bi društvo najboljih napustila oba premijerligaša iz Tuzle. Sloboda bi u tom slučaju imala 32 ili 33 boda, Igman, Sloga i Posušje po 35, a Leotar i Tuzla City po 34. S obzirom da je Leotar bolji u međusobnim utakmicama od Tuzla Cityja završio bi kao desetoplasirani.

Ipak, pored svih kombinacija jedna se čini najzanimljivijom, a to je da Sloboda, Tuzla City, Igman, Sloga i Posušje završe sezonu sa po 35 bodova, a Leotar sa 34. Čini se nemogućim, no kako se odvijala kompletna sezona, ne bi bilo iznenađuje da se upravo tako završi.

U tom slučaju pravila bi se tabela od pet klubova sa istim brojem bodova. Sloboda bi tada ispala jer bi u mini tabeli imala 14 bodova, Tuzla City bod više, Igman 16, Sloga 17, a Posušje 20.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE