KOJE GRICKALICE MOGU UZROKOVATI INZULINSKU REZISTENCIJU?

Mnogi ljudi ne mogu odoljeti primamljivim grickalicama, ali njihovo konzumiranje može negativno utjecati na zdravlje.

Pojedine grickalice mogu značajno utjecati na naš metabolizam, ali i na cjelokupno zdravlje, dovodeći do problema poput inzulinske rezistencije.

Dvije vrste grickalica često su prepune rafiniranih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka koji podižu razinu šećera u krvi i narušavaju sposobnost našeg tijela da regulira inzulin.

Krekeri

Prerađeni krekeri, pod što mogu spadati i pereci, čips od krumpira, kukuruza ili tortilje, obično sadrže rafinirane žitarice, visok udio natrija i nezdrave masti. Slično slatkim grickalicama, krekeri napravljeni od rafiniranih žitarica nemaju vlakana i mogu uzrokovati skokove šećera u krvi.

Prekomjerna količina natrija može dovesti do zadržavanja vode i visokog krvnog pritiska te opterećuje metabolizam. Nezdrave masti, kao što su djelomično hidrogenirana ulja koja se nalaze u krekerima, potiču upalu i mogu oštetiti zdravlje crijeva te utjecati na metabolizam.

Slatke energetske pločice

Granola pločice, voćne pločice i ostale slatke energetske pločice, koje se često reklamiraju kao zdrave opcije, možda nemaju toliku nutritivnu vrijednost kao što mislimo. Također, napominje kako ove prerađene grickalice mogu naškoditi metabolizmu i uzrokovati inzulinsku rezistenciju.

Previše šećera može uzrokovati brze promjene razine šećera u krvi. To može dovesti do problema s inzulinom i inzulinske rezistencije. Rafinirane žitarice i umjetni zaslađivači mogu dodatno pogoršati ove probleme.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE