KOLIKO POZNAJETE SVOJE DIJETE: OVO SU RAZLIČITI TIPOVI DJEČIJEG KARAKTERA I KAKO IM PRISTUPITI

Postoji šest neobičnih i najdarovitijih tipova djece.

Vaše dijete može biti jedno od njih ili mješavina svih. Prepoznavanje tipa će ojačati vaš međusobni odnos i pomoći im da bolje razumiju sebe.

1. Oni koji eksplozivno odreaguju “na prvu”

Ovakva djeca su često nervozna, razdražljiva i iziritira ih i najmanja stvar, ali njihova ljepota leži u tome što su veoma osjetljiva i empatična, što znači da imaju tendenciju da apsorbuju anksioznost oko sebe. I šta da rade sa svim tim? Eksplodiraju!

Savjet za roditelje: Budite prizemljeni, čvrsti i smireni. Ako postanete reaktivni u ljutnji, to može izazvati cunami emocija. Pohvalite ih za njihove sposobnosti, ne kritikujte ih previše i naučite ih da pronađu utjehu:

Kada se osjećaš nervozno, zatvori oči i ponavljaj sebi: “Bezbijedan sam, kod kuće sam, i biću dobro”, riječi su koje treba da upotrebite, navodi dječji psiholog.

2. Hiperaktivni istraživač

Hiperaktivni istraživači ne mogu mirno da sjede i nikada ih ne pronađete na mjestu gde ste ih ostavili.

Roditelji i nastavnici često etiketiraju ovu djecu kao „problem“ jer mogu biti izuzetno aktivna, kako mentalno, tako i fizički.

Ali njihova super moć je da su nevjerovatno radoznali i angažovani.

Savjet za roditelje: Hiperaktivne istraživače treba poštovati, a ne sramotiti zbog njihovog strastvenog duha. Pokažite im bezuslovno prihvatanje kako bi i oni mogli da prihvate sebe u svijetu koji ih može izbjegavati. Recite im sljedeće:

  • Divim ti se zbog tvoje kreativnosti i mašte. Tvoji različiti načini razmišljanja će ti pomoći da uradiš nevjerovatne stvari.

3. Djeca koja vole da udovoljavaju

Oni su poput putera — mekani i savitljivi, lako se oblikuju i savršen su plijen za roditelje koji imaju jaku potrebu za kontrolom.

Oni popunjavaju praznine, preuzimaju poslove i dobijaju sve petice u školi. Ali pošto jako žele da pomognu drugima često prekoračuju svoje mogućnosti i preuzimaju roditeljske odgovornosti, postajući odrasla osoba koja ima staratelje u kući.

Savjet za roditelje: Poštujte i naučite ih kako da zaštite svoje granice.

Podsjetite ih da su njihove potrebe na prvom mjestu:

  • Ti si davalac i možda ćeš kroz život nailaziti na mnoge koji će željeti samo da uzimaju od tebe. Zapamti da je u redu reći “ne”.

4. Sanjari

Djeca sanjari su često samotnjaci i imaju tendenciju da budu stidljiva i introvertna, kao i da se bore sa društvenim i konverzacijskim vještinama.

Često ih možete uhvatiti kako bulje u prazno, crtaju u svojoj svesci ili provode toliko vremena sami da se pitate da li su uopšte u kući.

Savjet za roditelje: Društvo može pokušati da im kaže da treba da budu drugačiji, da bi trebalo da budu ekstrovertniji.

Pomozite im da se osjećaju sigurno i istaknite njihove prednosti:

  • Ne dozvoli ljudima da ti govore kakav treba da budeš.  Zapamti, oni koji su u stanju da budu sami su jaki ljudi. Divim ti se takvom kakav si.

5. Buntovnici

Ovi nekonformisti imaju volju vola, neće se povinovati dok ne urade ono što su zamislili. Ovakva djeca mogu biti izazovna.

  • Moja kćerka Maia je buntovnica i ona ima tip samopouzdanja zbog kojeg se ne plaši autoriteta, navodi dr Šefali.

Savjet za roditelje: Oni moraju da se osjećaju poštovano zbog svoje odlučnosti. Oslobodite kontrolu i rasuđivanje:

  • Volim tvoju sposobnost da slijediš svoj glas i da ne budeš pod uticajem popularnih mišljenja. Međutim, nemoj se boriti protiv pravila samo zbog borbe, ili ćeš izgorjeti.

6. Bezbrižni optimisti

Ova djeca su uvek nasmejana i dobro raspoložena, nisu nervozna, zahtjevna ili šefovski nastrojena.

Jedina mana je što mogu biti previše opušteni i delovati nemotivisano. Kao rezultat toga, neki roditelji mogu ih shvatiti kao nedovoljno ambiciozne, prenosi Telegraf.

Savjet za roditelje:

  • Ono što ne shvataju je da su srećna djeca zapravo gurui življenja u sadašnjosti. Proslavite njihov pozitivan pristup svijetu:
  • Uvijek unosiš takav mir i radost u svaku situaciju. Sačuvaj ovaj ritam jer je to izgubljen ritam koji veći dio svijeta treba da usvoji.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE