KOSOVSKI MINISTAR: NAPADI SRPSKIH PARAVOJNIH FORMACIJA MOGLI BI SE PONOVITI

Kosovski ministar odbrane Naser Maqedonci kazao je u četvrtak kako bi se napadi srpskih paravojnih formacija na sjever Kosova mogli ponoviti jer Srbija izvodi vojne vježbe u blizini granice s Kosovom.

  • U sjevernom dijelu zemlje srpske grupe su pokušale zauzeti kosovski teritorij. Zahvaljujući policiji, njenim jedinicama te saradnjom s našim partnerima dokazali smo profesionalnost. Srbija uvijek ima hegemonističke interese – rekao je Maqedoci na godišnjoj međunarodnoj konferenciji „KSF i partneri 2023.“ koju organiziraju mjerodavno ministarstvo i Kosovske sigurnosne snage.

Prema njegovim riječima, Kosovo nikome neće biti prijetnja, ali su tokom godina napravili pravu transformaciju pa je budžet za KSF povećan  za 110 posto.

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier tokom konferencije kazao je kako su kosovske sigurnosne službe tokom napada paravojne grupe Srba 24. septembra u Banjskoj pokazale profesionalnu zrelost izbjegavajući provokacije. 

  • Želim napomenuti da su tokom napada naoružane paravojne grupe na suverenitet Kosova 24. septembra, Kosovske sigurnosne snage i ministar odbrane pokazali svoju profesionalnu zrelost i strpljenje, ojačavši svoj ugled pouzdanog partnera izbjegavajući provokacije koje moglo rezultirati daljnjom eskalacijom – rekao je Hovenier, prenose Reporteri.net.

Nakon upada oko 30 pripadnika srpske paravojne formacije u selo Banjska na sjeveru Kosova porasle su napetosti u odnosima između Srbije i Kosova. Napadači su se zabarikadirali u pravoslavni samostan, a u pucnjavi koja je uslijedila ubijen je kosovski policajac te tri srpska napadača.

Službena Priština je za taj napad optužila Srbiju i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, dok službeni Beograd negira umiješanost u taj događaj.

Čelnici Evropske unije (EU) izrazili su zabrinutost sigurnosnom situacijom na sjeveru Kosova te su pozvali Srbiju da u potpunosti sarađuje u istrazi i osigura da se odgovorni za napad u Banjskoj izvedu pred lice pravde.

(A. J./Fena)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE