KURTI PORUČIO: NIJEDNA SUSJEDNA DRŽAVA NEĆE BITI SIGURNA OD SRBIJE DOK NE POSTANE DIO EU

Kosovo se suočava s prijetnjama iz inostranstva, posebno iz Srbije, rekao je premijer Kosova Albin Kurti drugog dana Mirovnog foruma u Parizu, dodavši ovom prilikom i da ideja o razmjeni teritorija nije mrtva, ali da ne postoji mogućnost da bude provedena.

Kurti ipak navodi da je projekat razmjene teritorija propao.

  • Kao što je Moskva nezadovoljna raspadom Sovjetskog Saveza, Beograd nije zadovoljan raspadom Jugoslavije, koji je sama izazvala. Živimo u vremenima kada je ovaj projekat razmjene teritorija propao, ali ideja nije mrtva i to često vidim kada se sastanem ili slušam predsjednika Srbije (Aleksandra Vučića) kako javno govori ili tokom sastanka u Bruxellesu. Ljudi koji su nekoliko godina sanjali o razmjeni granica teško se oslobađaju nostalgije i ogorčenosti i da učestvuju rješenju koje bi bilo demokratsko i evropsko. Uprkos neuspjehu projekta, ideja postoji, ali bez mogućnosti da se provede. Što prije normaliziramo odnose sa de jure i de facto priznanjem, bit će bolje za sve – ocijenio je Kurti.

Kosovski premijer je naveo da nijedna od susjednih država Srbije neće biti sigurna od toga dok ne uđe u Evropsku uniju.

  • S jedne strane, oni žele da vide podjelu Kosova, željeli bi teritorijalnu kompenzaciju za svoje greške, ali to nije moguće. S druge strane, svjedoci smo destabilizirajućih napora u BiH, Crnoj Gori i Kosovu, susjedima Srbije, ponekad i u Sjevernoj Makedoniji. Susjedi Srbije, sve dok nisu dio EU-a, nisu sigurni od Srbije i o tome u Briselu trebaju voditi računa – smatra Kurti, kojeg prenose mediji na Kosovu.

Kurti je rekao da se Ruskoj Federaciji dopadaju napori da se destabilizira Balkan, koji, prema njegovim riječima, imaju širenje u smislu skretanja pažnje s agresije koju je Rusija započela prije dvije godine u Ukrajini.

On je podsjetio na događaj u Banjskoj, navodeći da je to trebalo da bude izgovor za ulazak srpske vojske na Kosovo.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

AKADEMIK GRADIMIR GOJER PIŠE ZA HAYAT.BA: MEDIHINA NEPONOVLJIVOST

0
Sa glumicom koju u svojoj glumišnoj "nomenklaturi" rangiram u prvi "saf" bosanske kazališnosti, Medihom Musliović, napravio sam nekoliko zamamnih i u vremenu trajućih, zapamtljivih ostvarenja.