MACRON O KRITIKAMA POLJSKOG PREMIJERA NA NJEGOV RAČUN: TO JE SKANDALOZNO

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je neutemeljenima i skandaloznima kritike poljskog premijera Mateusza Morawieckog na račun telefonskih razgovora Macrona s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, vezanih za rat u Ukrajini.

  • Te izjave su istovremeno neutemeljene i skandalozne, ali me ne iznenađuju jer se Morawiecki, uz podršku stranke ekstremne desnice, miješa u francusku političku kampanju nakon što je nekoliko puta primio Marine Le Pen, koju podržava – rekao je Macron.

U Francuskoj se u nedjelju održavaju predsjednički izbori na kojima, po anketama, Macron vodi, a na drugom je mjestu ekstremno desna kandidatkinja Marine Le Pen.

Poljska je prozvala Macrona zbog pregovora s Putinom, kojeg je nazvala Hitlerom zbog ubistva civila u Ukrajini, istaknuvši da se s takvima ne pregovara. Morawiecki je na konferenciji za novinare uputio kritiku francuskom predsjedniku.

Poljski premijer uporedio Putina s Hitlerom i Staljinom

  • Gospodine predsjedniče Macron, koliko ste puta pregovarali s Putinom, što ste postigli? Jeste li zaustavili barem neku od akcija koje su se dogodile? S kriminalcima ne treba pregovarati, protiv njih se treba boriti… Niko nije pregovarao s Hitlerom. Biste li pregovarali s Hitlerom, Staljinom, Polom Potom? – upitao je Morawiecki.
Mateusz Morawiecki

Macron je više puta razgovarao s ruskim predsjednikom od početka invazije na Ukrajinu 24. februarai kaže da je to činio i od početka svog mandata.

Macron: Uvijek sam za razgovor s Rusijom

  • Nikad nisam bio naivan, za razliku od drugih, nikad nisam bio učesnik, za razliku od drugih – rekao je Macron.

“Uvijek sam bio za razgovor s Rusijom i stalno sam razgovarao kako bih postigao prekid vatre, humanitarno primirje, kao što su uostalom učinili njemački kancelar Scholz ili drugi šefovi država i vlada u Evropi. Mislim da je to moja zadaća”, zaključio je Macron, insistirajući istovremeno na sankcijama protiv Rusije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE