MAJKA DVOJE MALE DJECE OSTAVILA NOVOROĐENČE U BUNARU: PRIZNALA ZLOČIN PA ZAŠUTJELA

Određen je istražni zatvor 20-godišnjakinji uhapšenoj pod sumnjom da je ubila novorođenče čije je tijelo 4. avgusta pronađeno u bunaru izvan Perušića (Hrtvatska), ali državno odvjetništvo i karlovački sudac istrage nisu saglasni oko pritvorskih razloga.

Županijsko državno tužilašvo objavilo je da je nakon sudac istrage samo djelomično prihvatio njihov prijedlog za određivanjem istražnog zatvora, tj. samo za bojazan od utjecaja na svjedoke, ali ne i zbog osobito teških okolnosti kaznenog djela.

Državno odvjetništvo uložilo je žalbu u odnosu na taj dio odbijenog prijedloga, uz obrazloženje da je pritvaranje tražilo osim “zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i radi neometanog odvijanja postupka za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti djela posebno teške”.

Sudac istrage karlovačkog Županijskog suda Mladen Kosijer je svoje stajalište pojasnio Hini riječima da je kaznena prijava podnesena zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubistva, ali da se za sada ne može znati hoće li tako i ostati, odnosno radi li se zaista o teškom ubistvu ili nekoj drugoj kvalifikaciji.

Tek slijede medicinska i psihijatrijska vještačenja, podsjetio je Kosijer, ističući da su vještaci ti koji trebaju utvrditi radi li se u ovom slučaju možda o postporođajnoj depresiji, a kaže i da on za sada nije našao elemente za stavak “posebno teških okolnosti kaznenog djela”.

  • Odredio sam istražni zatvor, treba ispitati supruga, majku i druge svjedoke bez da osumnjičenica utječe na njih, ali uz to još puno toga treba utvrditi, a vještačenja nerijetko traju dugo”, kazao je sudac.

Prvo sve priznala, a onda se branila šutnjom?

Županijsko državno tužilaštvo je saopćilo da su u Karlovcu 15. avgusta u službi dežurstva proveli prvo ispitivanje 20-godišnjakinje osumnjičene da je od 30. jula do 4. augusta 2023. na širem području općine Perušić, počinila kazneno djelo teškog ubojstva po stavku koji se odnosi na ubojstvo “posebno ranjive osobe”, odnosno “na štetu tek rođenog djeteta”.

Policija je saopćila da je mrtvo tijelo novorođenčeta pronađeno 4. augusta, a portal Slobodna Lika objavio je da je tijelo nađeno u mjestu Prvan Selo kod Perušića u seoskom bunaru. Bilo je umotano u crnu vreću i bačeno u bunar pun vode, a navodno ga je pronašao stočar kada je došao uzeti vode da bi napojio stoku.

Kako Hina neslužbeno saznaje iz dobro obaviještenih izvora osumnjičenica je majka dvoje vrlo male djece o kojoj sada brinu njen suprug i majka. Na policiji je navodno najprije priznala zločin, ali se u daljnjem toku postupka brani šutnjom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PRIČA O UPORNOSTI: MLADE KONGOANSKE ZANATLIJE S INVALIDITETOM PRKOSE EKONOMSKOJ OVISNOSTI

0
Na istoku Demokratske Republike Kongo, u glavnom gradu provincije Sjeverni Kivu, Gomi, mlade osobe s invaliditetom istrajavaju radeći u lokalnoj radionici sandala, cipela i kaiševa.