MAJKE SREBRENICE PRUŽILE PODRŠKU BEĆIROVIĆU I KOMŠIĆU: DRŽAVNA IMOVINA JE VLASNIŠTVO BIH

Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" uputilo je podršku članovima Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću zbog prijedloga zakona o državnoj imovini.

Kako su naglasili iz Udruženja, BiH je nosilac prava vlasništva nad državnom imovinom.

  • Podržavamo Prijedlog zakona o državnoj imovini koji su na odlučivanje Predsjedništvu Bosne i Hercegovine uputili Denis Bećirović i Željko Komšić, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je nosilac prava vlasništva nad cjelokupnom državnom imovinom, a entiteti i drugi nivoi vlasti mogu koristiti i upravljati onom državnom imovinom koja je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti. Naglašavamo da su svi zakoni na nivou entiteta RS diskriminatorni i doneseni su sa namjerom da spriječe povratak protjeranih i onemoguće prava žrtava genocida i zločina protiv čovječnosti, a pitanje državne imovine je pitanje opstanka BiH – saopćili su.

Imali su poruku i za visokog predstavnika kao i za PIC.

  • Pozivamo Visokog predstavnika – OHR i Vijeće za implementaciju mira (PIC) da neizostavno podrže Prijedlog članova Predsjedništva BiH o državnoj imovini i da u slučaju blokade i opstrukcije iskoriste svoja ovlaštenja i nametnu navedeni zakon. Svakodnevno svjedočimo ustavno-pravnim napadima na državu BiH i na njene građane, a da države garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma ne poduzimaju ništa da bi efikasno zaustavili, spriječili i sankcionirali kriminalne akte usmjerene na državu BiH i njene građane – naglasili su iz Udruženja.

Na kraju, iz Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” su ih pozvali da podrže zakon.

  • Pozivamo ih da i podržavanjem Prijedloga zakona članova Predsjedništva BiH pokažu stvarnu volju i opredjeljenost koju retorički pokazuju bez efikasnih i djelotvornih mjera, ne samo za dobrobit BiH, nego i za mir i sigurnost na Balkanu i svijetu – zaključuje se.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ERDOGAN: TURSKA JE ZAUSTAVILA TRGOVINU S IZRAELOM

0
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da Turska ne može ostati samo nijemi posmatrač izraelskih napada na nevine palestinske civile i da je obustavila trgovinske odnose s Izraelom u iznosu od 9,5 milijardi dolara.