MILANOVIĆ IZ BRUXELLESA: VRAĆAM SE RANIJE KAKO BI FORMIRALI VLADU RH

Tokom boravka u Bruxellesu, Andrej Plenković je dao izjvu.

Prvi dio govora je posvetio dešavanjima unutar EU a zatim se osvrnuo na izbore održane u Hrvatskoj.

Rekao je da je HDZ dobio 100.000 glasova više nego na prošlim izborima. Najavio je da će se ranije vratiti u Zagreb kako bi se počelo sa razgovorima o formiranju Vlade RH.

  • Rekao sam kolegama da ću ranije otići u Zagreb kako bi krenuli u razgovor s potencijalnim partnerima. Što se tiče HDZ-a, mi smo jako zadovoljni, treći put smo uvjerljivi pobjednici. Zadnji put je između HDZ-a i SDP-a bilo 25, sad je 11 razlike. Pobijedili smo u devet izbornih jedinica. Pobijedili smo u sve tri zagrebačke izborne jedinice. Nažalost u šestoj nemamo mandat više.

Istakao je kako je veoma važno da je na velikoj izlaznosti HDZ ostvario uvjerljivu pobjedu. Time se srušio „mit“ da je velika izlaznost znak da dolazi do smjene vlasti na izborima.

Nakon kratkog osvrta na rezultate izbora, osvrnuo se na ono što radi Zoran Milanović. Kaže kako su svi oni koji ga podržavaju krše Ustav države te da je njegova diverzija propala.

Još jednom je naglasio kako će HDZ formirati novu Vladu RH sa onim partnerima koji su najbliži HDZ-ovom programu.

  • Napravili su jedan smiješni skeč, dIkredibilizirali SDP, očekujem brze procese unutar SDP-a, ovo vodstvo nije za voditi ozbiljnu stranku, to im je narod pokazao. Mi ćemo iskoristiti ono što pobjednici rade, pravo da pregovaramo s onima koji su isto dobili povjerenje građana. Ali onaj koji ima 61 mandat, taj ima relativnu većinu. Mi ćemo sastaviti vladu. Dogovorit ćemo s onim akterima koji mogu biti prilagođeni našem programu, tako se sastavlja većina.

Na kraju je poručio da svi akteri treba da spuste ton jer su izbori prošli. Podsjetio je da Zoran Milanović ni 2016. godine  nije čestitao pobjedu HDZ-u kao što to nisu uradili sinoć oni koji su ga podržali u njegovoj protuustavnoj radnji.

(H.N./Index.hr)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE