NA 30. GODIŠNJICU NAPADA NA FAZLAGIĆA KULU ŠERIJATSKI SE VJENČALI DŽANAN I ADELISA: BOŽIJA ODREDBA JE DA ŽIVIMO NA OVIM PROSTORIMA

Trideseta godišnjica od napada na Kulu Fazlagić i početka stradanja Bošnjaka na području općine Gacko obilježena je jučer, 18. juna na Kuli, prigodnim programom, ali i šerijatskim vjenčanjem.

Naime, program je održan u znak sjećanja na 17. juni 1992. godine kada je počeo napad na selo Međuljiće i kada su pale prve žrtve, Nazif-ef. Čustović, Zejnil Tanović, Mujo i Šerifa Pašić.

Program su izveli Naila i Harun Fazlagić, djeca hfz. Sadika i Sabine Fazlagić, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Trebinje, čiji je dedo šehid Nijaz-ef, te je poklonjena Šehidska dova u džamiji u Kuli Fazlagić.

Nakon programa i podne-namaza, obavljeno je šerijatsko vjenčanje između Džanana i Adelise Tanović, mladoženje iz sela Međuljići, upravo na 30. godišnjicu. Vjenčanje su obavili Sadet-ef. Bilalić, glavni imam medžlisa Gacko i Bileća i hfz. Sadik-ef. Fazlagić, glavni imam MIZ Trebinje.

– Božija odredba je da živimo na ovim prostorima i upravo da se na 30. godišnjicu napada na Kulu, obavilo šerijatsko vjenčanje mladenaca Džanana i Adelise Tanović.

Ovakav čin na ovom području je jako bitan jer se takvim činom pokreće nova pozitivna energija, priča puna života i nade, da je zajednički život moguć i poželjan, te je ljubav ta koja pokreće bez obzira gdje živimo – naglasio je Sadet-ef. Bilalić.

Ovom prilikom izrazio je i radost zbog činjenice da ovo područje živi.

  • Danas se mladi ljudi teško odlučuju na sklapanje bračne zajednice, ponekad opterećeni i imaterijalnim pretpostavkama i nažalost, u posljednje vrijeme veoma pogrešnim narativima društva. Sretni smo jer ovdje život nije stao, nastavlja se. Ostaje nam da naše šehide držimo u pamćenju i sjećanju, da utjehu pružimo porodicama i prijateljima i da u životu držimo ono što nam se desilo, da nikad ne zaboravimo krvavo gatačko ljeto – poručio je Sadet-ef. Bilalić, glavni imam medžlisa Gacko i Bileća, piše Preporod.info.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ČEH ZAUSTAVIO NADALA: NIŠTA OD SPEKTAKLA U ČETVRTFINALU

0
Češki teniser Jirži Lehečka moći će prepričavati kako je pobijedio jednog od najboljih tenisera svih vremena Rafaela Nadala.