NA PRODAJU PARCELA VELIČINE BELGIJE

U Brumu, u regionu Kimberli u Zapadnoj Australiji, prodaje se rekordno velika parcela poljoprivrednog zemljišta. Naime, plac zauzima 2.906.483 hektara i sastoji se od sedam pastirskih zakupa, pet podzakupa i ugovora o čuvanju stoke.

Poređenja radi, ponuđeno zemljište je otprilike iste površine kao Belgija, koja se prostire na 3.068.800 hektara, a veća je od Slovenije, koja pokriva 2.027.300 hektara.

Agenti Elizabet Dojl, Deni Tomas i Sajmon Vilkinson iz agencije LAVD, koji prodaje ovo zemljište, upravo rade na prikupljanju ponuda za kupovinu.

Rabobenk, specijalista za agrobiznis bankarstvo, otkriva u svojim najnovijim podacima, da je cijena poljoprivrednog zemljišta u Zapadnoj Australiji 6.000 dolara po hektaru, pošto je zabilježen rast od 22,5 odsto u 2022. godini.

Iako je jasno da se radi o astronomskoj sumi novca, direktor agencije LAVD Deni Tomas kaže da su “dobili veoma veliko interesovanje od niza domaćih i stranih grupa kupaca”.

Prikupljanje ponuda traje do 9. novembra i svakako će biti interesantno čuti koliko će iznositi najizdašnija.

(Vijesti.online)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

POLICIJA UPALA U URED AL JAZEERE U AL-QUDSU I ZAPLIJENILA OPREMU

0
Inspektori i policija upali su u ured Al Jazeere u Al-Qudsu (Jerusalem) i zaplijenili opremu, rekao je izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi.