NAČELNIK HADŽIBAJRIĆ POSJETIO BIBLIOTEKU ZA SLIJEPA I SLABOVIDNA LICA: NASTAVLJA SE PODRŠKA

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini jedinstvena je institucija ove vrste u BiH koja slijepim i slabovidnim osobama obezbjeđuje i pozajmljuje bibliotečku građu neophodnu u svakodnevnom životu, stručnom usavršavanju, profesionalnom radu i društvenom angažmanu.

Kroz svoje redovne aktivnosti ova biblioteka vrši i dostavu knjiga na kućne adrese njihovim korisnicima koji nisu u mogućnosti doći po knjige.

Ova akcija posebno je bila značajna u vrijeme stanja prirodne nesreće usljed korona virusa kada je osobama starijim od 65 godina bio zabranjen izlazak iz kuća, a upravo ta kategorija čini najveći broj članova ove biblioteke.

Općina Stari Grad tada je izdvojila sredstva u iznosu od 3.000 KM kojima je podržala rad Biblioteke za slijepa i slabovidna lica što je mnogo značilo njihovim korisnicima.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić posjetio je danas ovu ustanovu, a direktor Biblioteke slijepih i slabovidnih lica Sakib Pleh upoznao ga je sa radom ove ustanove. Istakao je da je načelnik Hadžibajrić jedan od tri načelnika u cijeloj BiH koji podržava programske aktivnosti biblioteke.

  • Ove godine je Općina Stari Grad uplatila 3.000 konvertibilnih maraka za programske aktivnosti ove biblioteke. To su prije svega sredstva koja se odnose na dostavu knjiga starim i bolesnim, samohranim korisnicima, odnosno građanima općine Stari Grad i Kantona Sarajevo kojima mi na kućne adrese dostavljamo naše knjige. Koliko je human i koliko znači taj projekat, najbolje smo vidjeli sad za vrijeme pandemije, kada je naš najveći broj korisnika bio 65+ i nisu smjeli izlaziti iz kuće. Onda smo im mi našim bibliobusom svaki dan dostavljali knjige,“ kazao je Pleh. Dodao je da je biblioteka smještena u prostorijama koje su u vlasništvu Općine Stari Grad, te da su oslobođeni plaćanja zakupnine. „Mi plaćamo samo 1 KM investicionog održavanja, a ostalo ide na teret općine. Zbog toga velika zahvalnost načelniku Hadžibajriću. Ova biblioteka je jedna od sedam institucija kulture čiji je osnivač Republika BiH, a država BiH nije preuzela osnivačka prava iz toga i ova Biblioteka kao i ostalih šest institucija nema redovno finansiranje, nema redovna sredstva za plate i to traje već dugi niz godina – ispričao je Pleh.

Načelnik Hadžibajrić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da biblioteka radi u punom kapacitetu i pruža usluge velikom broju slijepih i slabovidnih osoba. S obzirom da su tokom obilaska prostorija ukazali i na probleme sa kojima se suočavaju, Hadžibajrić je obećao nastavak podrške.

  • Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti kako radi biblioteka i održava se. Razgovarali smo o eventualnoj zamjeni vanjske stolarije i već sutra ću naložiti saradnicima da dođu, pregledaju stanje i naprave procjenu radova. Sigurno ćemo zamijeniti stolariju na prvom spratu gdje se nalazi biblioteka i to u veoma kratkom vremenskom periodu, a za gornje spratove ćemo nastojati da uradimo reparaciju i opravke – obećao je načelnik Hadžibajrić.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica raspolaže knjižnim fondom od 29.386 bibliotečkih jedinica u tehnikama za slijepe na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici, svih književnih žanrova koje koriste 1.344 slijepih i slabovidnih korisnika svih uzrasta širom BiH, u republikama ex-Jugoslavije i bosanskohercegovački slijepi građani koji žive u inostranstvu.

Biblioteka ima isturena odjeljenja, a sve usluge u pogledu korištenja knjiga i časopisa su besplatne. Korisnici iz Sarajeva knjige preuzimaju u Biblioteci, starim, bolesnim i samcima organizovana je kućna dostava bibliobusom, dok se korisnicima van Sarajeva knjige dostavljaju poštom, bez naplate poštarine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VRIJEME POTCJENJIVANJA RADNIKA JE PROŠLO: PORUKE SA PRVOMAJSKOG PROTESTNOG MARŠA

0
Kao prvomajska čestitka, danas informacija kako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u posljednja dva dana aprila pripremila zaduženje u iznosu 60 miliona maraka.