NE ISPUNJAVA FITOSANITARNE USLOVE! ZABRANJEN UVOZ KROMPIRA IZ POLJSKE

Federalna fitosanitarna inspekcija zabranila je na graničnom prelazu Domaljevac-Šamac uvoz 23.100 kilograma merkantilnog krompira porijeklom iz Poljske jer ne ispunjava fitosanitarne uslove, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Prilikom redovnog inspekcijskog nadzora utvrđeno je da pošiljku merkantilnog krompira ne prati ispravan i važeći fitosanitarni sertifikat, odnosno isti ne posjeduje propisane dopunske izjave zbog čega pošiljka ne ispunjava propisane fitosanitarne uslove za uvoz.

Na istom graničnom prelazu zabranjen je uvoz i četiri drvene palete za transportovanje dijelova za auto-industriju iz Francuske, jer je utvrđeno da pošiljka drvenog materijala ne ispunjava propisane fitosanitarne uslove, odnosno nije tretirana i označena u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Propisano je da drveni materijal za pakovanje koji je proizveden od okorarnog drveta mora biti podvrgnut tretiranju, odnosno propisanoj temperaturi određeni minimalni vremenski period s ciljem da se unište štetni organizmi, piše RTRS.

Naloženo je vraćanje kako krompira, tako i paleta pošiljaocu, odnosno njihovo uništavanje na propisan način, u slučaju da povrat nije moguć.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OSIGURAVAJUĆA KUĆE MORA ISPLATITI ODŠTETU: MOGLA BI TO BITI REKORDNA SUMA...

0
Osiguravajuća kuća Chubb priprema se da isplati 350 miliona dolara američkoj državi Maryland zbog rušenja mosta "Francis Scott Key" u Baltimoreu (SAD) u martu,.