NEOBIČAN ZNAK ZA NATPROSJEČNO INTELIGENTNO DIJETE

Svi roditelji žele da njihova djeca izrastu u srećne, uspješne i pametne ljude.

Kako objašnjavaju stručnjaci, roditelji se često pitaju koliko je njihovo dijete inteligentno i na koji način mogu da prepoznaju da li je kojim slučajem nadarenije od svojih vršnjaka.

Iako znakovi poput velike radoznalosti, odličnih ocena, ranog čitanja i dobrog pamćenja mogu biti neki od glavnih znakova natprosječne inteligencije kod djeteta, postoje i oni, nešto suptilniji simptomi koje velika većina roditelja ne zna da prepozna.

Jedan od tih znakova je poteškoća u slaganju s drugom djecom. Iako na prvu zvuči kontradiktorno, stručnjaci kažu da natprosečno inteligentnom djetetu zna da bude vrlo frustrirajuće družiti se s vršnjacima jer često ne može da razumije zašto druga djeca ne mogu da ga prate, prenosi Index.

Isto tako, brojne studije na ovu temu otkrile su da nadarena djeca znaju da budu osjetljivija od svojih vršnjaka pa se lakše uznemire ili rastuže kada ih njihovi vršnjaci izostave iz određene aktivnosti ili ih kojim slučajem zadirkuju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U POPLAVAMA U KENIJI POGINULO VIŠE OD 200 OSOBA

0
Broj poginulih u poplavama koje su prouzrokovale obilne kiše u Keniji, koje traju već dvije sedmice, porastao je na 210.