NEOBIČNE PUNJENE PAPRIKE NA GRČKI NAČIN: ODLIČAN RECEPT AKO IZBJEGAVATE MESO

Punjene paprike su omiljeno gurmansko jelo na ljetnjim trpezama.

Najčešće se priprema varijanta sa mesom, ali možete ih napuniti povrćem i integralnom rižom i tako dobiti zdraviju varijantu omiljenog ručka. Donosimo vam posni, odnosno veganski recept za punjene paprike na grčki način.

Ne morate ih kuhati, posebni doživljaj daje to što su paprike pečene. Sos kojim ih napunite učinit će ih sočnim, slasnim i oplivat će u softu koji će u kombinaciji sa toplim domaćim hljebom biti odličan spoj. Riža upija sok koje će pustiti povrće, a ne zaboravite da dekorišete sa malo mirođije i poslužite uz omiljenu ljetnu salatu.

Sastojci:

6 velikih ili 8 manjih babura paprika

1 crni luk, isječen na kockice

3 male tikvice, oljuštene i isječene na kockice

3 srednje mrkve, oljuštene i isječene na kockice

1 šolja supe (bujonom) od povrća

3 šolje skuhane integralne riže

5 kašika paradajz sosa

1 kašika svježeg peršuna, isjeckanog

1 lašičica svježe mirođije, isjeckane

sok od 1/2 limuna

1 četvrtina kašičice bibera

1 kašičica soli

ulje

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Očistite papriku iznutra i skinite vrh sa peteljkom, ali ih sačuvajte kako biste kasnije zatvorili punjenu papriku. Stavite paprike u vatrostalnu posudu, poredajte ih uspravno i vratite vrhove. Pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.

U međuvremenu, u tavu, na malo ulja, propržite crni luk, tikvice i mrkvu, pa nalijte bujonom od povrća, pa ostavite da se povrće kuha u supi oko 10 minuta na blažoj vatri. Dodajte rižu i paradajz pastu i dobro promiješajte da se sjedini. Dodajte peršun, mirođiju, limunov sok, biber i so. Ponovo promiješajte. Kada su paprike pečene, izvadite ih iz rerne i napunite nadjevom. Vratite vrhove na paprike i pecite još 30-40 minuta na 180 stepeni dok paprike ne omekšaju. Poslužite sa dodatnim kriškama limuna i dekorišite svježom mirođijom za ukras po želji.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ČEH ZAUSTAVIO NADALA: NIŠTA OD SPEKTAKLA U ČETVRTFINALU

0
Češki teniser Jirži Lehečka moći će prepričavati kako je pobijedio jednog od najboljih tenisera svih vremena Rafaela Nadala.