NIJE BILO KVORUMA ZA IZBOR I IMENOVANJE U ZASTUPNIČKOM DOMU, GRATZ PORUČIO: OVO JE TRAGIKOMIČNO!

U toku je druga pauza na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Danas je trebala biti formirana Komisija za izbor i imenovanje, međutim, nije bilo kvoruma. Dennis Gratz, zastupnik DF-a u Parlamentu Federacije BiH kazao je kako je situacija tragikomična.

  • Dobili smo novu pauzu nakon Kolegija. Kolegij se sastao jer Komisija za izbor i imenovanja u okviru vanredne sjednice nije imala kvorum za održavanje i ona nije mogla napraviti ono što je pokušala napraviti, da odstrani one članove Komisije koji su politički nepodobni vladajućem režimu. Funkcija sastanka Kolegija bila je de se prenese ovlaštenje Komisije da odluči o izboru i popunjavanju tog dijela na Zastupnički dom – naveo je Gratz.

Kako dodaje, oni sada čekaju rezultat sastanka Kolegija.

  • U praznoj sali predsjedavajuća, gospođa Mirjana Marinković-Lepić sazvala, nekako poluinformativno, Kolegij. Nikoga nije bilo u sali, ja sam se igrom slučaja zatekao to. Oni će učiniti danas sve da pokušaju pogurati jednog kandidata za izbor u Ustavni sud BiH i da neka nova izabrana Komisija proturi listu sa samo jednim imenom u Zastupnički dom. Učinit ćemo sve da to spriječimo. Imamo činjenice na svojoj strani da je to direktan atak na samu instituciju Ustavnog suda BiH – kazao je Gratz te dodao:
  • Možemo biti poluduhoviti i tražiti da se po istom tom principu da i ovlaštenje Zastupničkom domu da odlučuje o izboru između svih kandidata. Ako Zastupnički dom bude odlučivao o novom sastavu za izbor komisije. Insistirat ćemo da nam se dostavi lista svih kandidata.

(A.H.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VOZAČI OPREZ: SMANJENA VIDLJIVOST I POVEĆANA OPASNOST OD ODRONA

0
Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima Bosne i Hercegovine, savjetuje se opreznija vožnja prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.