ODLIČAN IZBOR ZA MALE BAŠTE I BALKONE: OVO JE POVRĆE KOJE SE MOŽE GAJITI U SAKSIJAMA

Zbog nedostatka bašte ili prostora u svom dvorištu, mnoge osobe su uskraćene i razočarane, jer nemaju uslov za gajenje povrća i začina.

Ako je takav i vaš slučaj, imate malu baštu ili balkon, onda povrće možete gajiti u saksijama.

Postoji izobilje povrća koje može da raste u saksijama. Dakle, sada možete da ispunite svoj san i uzgajate svoje omiljeno povrće, čak i ako nemate veliku baštu. Hajde da pogledamo koje vrsta povrća mogu da rastu u saksijama na vašem balkonu ili prozoru:

Grah

Grah je jedna od vrsta povrća koja se najbolje uzgaja u saksijama. Da bi njegovali grah u saksiji bit će vam potrebna saksija od 30 cm dubine. Za bolji razvoj povrća morate provjeriti njihovu dubinu korijena.

Krastavac

Krastavac se može gajiti u saksijama, a sjeme je najbolje posijati u proljeće, kada je temperatura iznad 15 stepeni. Pošto je krastavac puzavica, biljku možete podupreti štapovima ili konopcem. Plodovi su zreli poslije 42 dana.

Zelena salata

Zelena salata je jedna od najboljih vrsta povrća za rast u saksijama. Sve što je potrebno je uzeti malo plodne zemlje i dodati sjeme. Zemlja mora biti vlažna, a prilikom sadnje ostavite 20 cm razmaka između sadnica. Zelena salata izgleda vrlo dekorativno, poput zelenog cvijeta, pa je možete zasaditi u zasebnim saksijama.

Mrkva

Najbolje sorte mrkve za sadnju u saksijama su kratke – bejbi mrkve. Opredijelite se za dublje saksije ako želite da rastu duže biljke. Redovno zalivanje je neophodno.

Cvekla

Cvekla takođe uspijeva u saksijama. Potrebna vam je saksija od najmanje 30cm dubine, tako da vaša biljka može slobodno da raste.

Patlidžan

Za gajenje patlidžana vam nije potrebna mnogo duboka saksija. Potrebna je hranljiva zemlja, a da bi patlidžan održali u saksiji morate da vežete biljku na kolac.

Sorte kupusa

Kupus, karfiol i brokoli su vrste povrća koje rastu najbolje u saksijama.

Grašak

Da bi uzgajali grašak u saksiji, potrebna vam je saksija dubine 30 cm, a možete saditi do 6 biljaka graška u istom loncu.

Krompir

Krompir je jedna od najboljih vrsta korjenastog povrća. Za 3-4 krompira potrebna vam je saksija dubine oko 30cm.

Paradajz

Možete zasaditi neke patuljaste sorte paradajza kao što je “čeri paradajz”. Za ovu vrstu paradajza potrebna vam je saksija do 15 cm dubine, dok su vam za druge vrste paradajza potrebne saksije dubine oko 30 cm.

Biranje posude

Za svaku vrstu povrća treba odabrati pravu saksiju. Odličan izbor su saksije koje imaju dno sa tacnom u kojoj se sakuplja voda koja je u stalnom dodiru sa zemljom iz saksije i zemlja je upija onda kada je vlaga potrebna biljkama.

Zemlja

Baštenska zemlja u sebi sadrži mješavinu svega, ali sadrži i treset koji zadržavaju vlagu i sprečava da mješavina postane previše zbijena.

Đubrivo i pesticidi

Za normalan razvoj, biljkama je neophodno đubrivo. Svakih mjesec dana možete stavljati đubrivo u granulama u saksije. Ako se pojave štetočine, potrebno je koristiti organske pesticide.

Sunce

Gdje god da gajite povrće, u saksijama ili na dasci od prozora, neophodno je 5 do 8 sati sunca dnevno.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PORODICE IZRAELSKIH TALACA BLOKIRALE AUTOPUT U TEL AVIVU

0
Porodice izraelskih talaca koji se nalaze u Pojasu Gaze blokirali su autoput u Tel Avivu, držeći transparent na kojem je pisalo "Ili taoci ili Rafah. Birajte život".