ORBAN POPUŠTA OKO UKRAJINE? POSLAO PRIJEDLOG EU, IMA JEDAN UVJET

Mađarska je otvorena za reviziju proračuna Evropske unije kako bi se pomoglo Ukrajini s paketom od 50 milijardi eura, objavio je politički savjetnik premijera Viktora Orbana na platformi X.

Orban je glasno kritizirao podršku bloka Kijevu i zadržao je veze s Kremljom nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. Ranije je blokirao reviziju proračuna EU koja je uključivala pomoć Ukrajini.

Financial Times je objavio jučer da će EU sabotirati mađarsku privredu ako Budimpešta blokira pomoć na samitu ove sedmice.

Balazs Orban, glavni politički savjetnik premijera, potvrdio je da je Budimpešta poslala prijedlog Bruxellesu u subotu, pokazujući da je otvorena za korištenje proračuna EU za paket pomoći i izdavanje zajedničkog duga EU za financiranje ako se dodaju “upozorenja”.

  • Bruxelles ucjenjuje Mađarsku kao da sutra ne postoji, uprkos činjenici da smo predložili kompromis – rekao je savjetnik.

(A.H./Index.hr)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HOĆE LI NAREDNE SEDMICE PARLAMENTARNA VEĆINA BITI OSIGURANA? JANDROKOVIĆ UVJEREN U...

0
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istakao je u nedjelju napredak u pregovorima između HDZ-a i DP-a u sastavljanju parlamentarne većine te je uvjeren da će se idućih dana već znati koji će zastupnici biti u nju uključeni, a većina osigurana.