OVO ME NIKAD NIJE SNAŠLO: MJEŠTANI U PROBLEMIMA NAKON OBILNIH PADAVINA KOJE SU NANIJELE VELIKE ŠTETE U BH. GRADU

Prema informacijama iz Civilne zaštite Foča na Tjentištu i Popovom Mostu ugroženo je šest objekata.

Prilikom padavina formirane su bujice koje su nanosile blato i mulj. Ugroženi su i poplavljeni domaćinstva, ugostiteljski i privredni objekti i garaže, te nekoliko objekata Nacionalnog parka “Sutjeska”.

Voda i mulj prodrli su u stambenu zgradu na Tjentištu gdje živi osam porodica.

Stanar Veso Živanović rekao je Srni da ovakvu bujicu nikada nije doživio.

  • Ovo me nikad nije snašlo, stradalo mi je veliko sijeno, imam dvadeset goveda, još ni zima nije nastala, kako ću izaći iz zime ne znam – ispričao je Živanović.

On je naveo da je 1.00 sata poslije ponoći uzeo od komšije građevinsku mašinu skip i prokopao put, ali da je uništena kompletna zimnica koju su stanari držali u podrumima i garažama.

  •  Ljudi su u podrumima i garažama imali krompira, pasulja i svega, sve je propalo. Kod mene, a i kod komšija, bilo je dosta mašina – brusilice, motorne testere, agregati – rekao je Živanović.

U privatnom kampu “Sutjeska” poplavljeni su drveni bungalovi.

Vlasnik kampa Marko Savić rekao je da je od stotinu ležajeva na suhom ostalo svega dvadesetak.

  •  Kamp je totalno poplavljen, ležajevi su pod vodom, šteta je blizu 100.000 maraka. Ogromni nanosi blata, poplavljeno je 80 kreveta, 28 kupatila, uništeni zidovi od rigipsa. Kolika je voda bila i nanosi blata, da mi je manje bungalove pomakla sa svog mjesta – ispričao je Savić.

Osim smještajnih kapaciteta, poplavljene su mu i prostorije sa veš mašinama i sušilicama, dok je restoran ostao neoštećen.

  •  Ja sam jutros koliko sam mogao sa skipom prokidao kanale da voda može oticati i već se smanjuje, ali je još sve pod vodom – naveo je Savić.

On je dodao da je nedaleko od njega bujica odnijela pola imanja vlasnika Čede Vukovića.

  • Poplavljena mu je stolarska radionica gdje mu je stolarska mašina, nanijelo mu je blata, odnijelo građu, u vrtu mu je mulj i kamen, oštećeni su i plastenici – rekao je Savić.

U Civilnoj zaštiti naveli su da je šteta pričinjena i na mostu prema naselju Barakovac, gdje je jutros zbog bujičnih nanosa saobraćaj bio potpuno u prekidu.

Nanosi su očišćeni i saobraćaj je uspostavljen, rekli su u Civilnoj zaštiti.

Poplave je bilo i na Dragočavi, a štete je bilo i u rafting kampu na Bastasima.

Ekipe Civilne zaštite su na terenu, pružaju pomoć ugroženima, sagledavaju štetu i prave plan za sanaciju, javlja Srna.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NJEMAČKI MEDIJI: POLITIČARI U SRBIJI I RS-U ŠIRE HOROR SCENARIJE

0
„Iako je u Srebrenici ovog aprilskog dana tiho", „tenzije eskaliraju (…) podstaknute prvenstveno od strane srpskih političara", počinje novinar Tobijas Cik svoj tekst u Suddeutsche Zeitnung (SZ).