PAD CIJENA U SUSJEDSTVU: LJUDI MASOVNO PRODAJU POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE U PODRAVINI ZA MANJE OD 1 KM

Na području Podravine i Prigorja masovno se prodaje poljoprivredno zemljište, i to po cijenama koje su među najnižim u Hrvatskoj.

Otkrila je to nova analiza tržišta nekretnina u 2021. koji su izradili Ministarstvo prostornog uređenja i Ekonomski institut Zagreb. Prema njihovim podacima, najveći broj kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta zabilježen je, kao i u prethodnoj godini, u Koprivničko-križevačkoj županiji.

U Koprivničko-križevačkoj županiji ostvarene su lani 6052 kupoprodaje poljoprivrednog zemljišta, što je čak 39 posto više nego predlani. U Bjelovarsko-bilogorskoj pak bilježi se 4938 kupoprodaja što predstavlja rast od 35 posto.

U te je dvije županije ostvarena četvrtina svih kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta lani u Hrvatskoj, ističe se u pregledu tržišta nekretnina u prošloj godini.

Kakva je situacija s cijenama kvadratnog metra? Na sjeveru je najskuplje poljoprivredno zemljište u Krapinsko-zagorskoj županiji – medijalna cijena lani je iznosila 4,3 kune (1,2 KM). U Međimurju zemljište se prodavalo za 2,5 kune (0,65 KM), a na području Varaždinske županije za 2,1 kunu (0,55 KM).

Medijalna cijena u Virovitičko-podravskoj županiji iznosila je 2,1 kunu (0,55 KM) za kvadratni metar. Na području Koprivničko-križevačke županije cijena je lani bila 1,8 kuna (0,47 KM), što je pad od pet posto u odnosu na godinu ranije.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji medijalna cijena kvadrata poljoprivrednog zemljišta tijekom prošle godine iznosila je 1,4 kuna i bila je za gotovo 8 posto veća nego predlani.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE