PILA SOK OD NARANDŽE 40 DANA: EVO ŠTA JOJ SE DESILO

Anne Osbourne iz Queenslanda u Australiji rekla je da je pila sok od naranče 40 dana bez prekida i da se nikad nije osjećala zdravije

Osbourne, koja se na Instagramu naziva @fruitisbeaut, na svojoj stranici objavljuje sadržaj o svom iskustvu s frutarijanstvom, ishranom koja se sastoji samo od voća.

-Bilo je to prekrasno iskustvo. Osjetila sam emocionalne, fizičke i duhovne dobrobiti”, rekla je Osbourne svojim pratiteljima na Instagramu o svom 40-dnevnom čišćenju sokom od naranče, koje je radila tokom kršćanskog praznika Korizme.

U komentarima je izjavila da koristi stari sokovnik, iz 1966. godine.

Dnevno je pila po litar do litar i po i to je bilo sve.

-Moja si inspiracija, i ja sam imala 40 dana posta na sokovima, oduševljena sam dobrobitima”, izjavila je jedna u komentarima.

Stručnjaci se slažu da sok od naranče ima zdravstvene prednosti i da je bogat vitaminom C, koji je odličan za imunološki sistem, srce te potiče proizvodnju kolagena.

Također je antioksidans koji štiti stanice od slobodnih radikala, ističu u klinici Mayo. Budući da tijelo ne proizvodi vitamin C prirodno, ljudi ga moraju unositi putem prehrane, ali može se i pretjerati.

Uzimanje 2000 mg ili više vitamina C može uzrokovati zdravstvene probleme poput bubrežnih kamenaca ili gastrointestinalnih smetnji, objavila je bolnica Mount Sinai.

Osbourne kaže da ponekad popije pet litara soka od narandže dnevno, što iznosi oko 2.620,6 mg. Ispijanje soka, koji može sadržavati puno šećera, također nema toliko koristi kao jedenje cijelog voća.

-Sokovi obično nemaju vlakna, a upravo ona pomažu u usporavanju apsorpcije šećera i smanjuju glikemijski indeks”, rekla je registrirana dijetetičarka Abbey Sharp za USA Today.

Sharp je rekla da će najzdraviji sokovi s većim sadržajem vlakana i dalje imati pulpu u sebi.

-Dakle, sok od narandže, čak i kada nije zaslađen, može uzrokovati skokove šećera u krvi”, izjavila je Sharp, javlja 24 sata.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ANKETA: OKO 60 POSTO BEOGRAĐANA UČESTVOVAT ĆE NA IZBORIMA 2. JUNA

0
Prema anketi Centra za lokalnu samoupravu (CLS), 60,2 posto Beograđana moglo bi učestvovati na beogradskim izborima 2. juna dok bi njih 39,8 posto moglo bojkotirati izbore.

CVILEŽ JEDNOG VUKA