PIO 10 LITARA VODE SVAKI DAN, SVI MISLILI DA IMA DIJABETES: KADA JE ČUO DIJAGNOZU NIJE MU BILO DOBRO

Priča Jonathana Palmera obišla je svijet, najviše kako bi upozorila na simptome koje bi mnogi ignorisali.

Nakon što je primijetio da dnevno pije 10 litara vode, obratio se ljekarima koji su odmah posumnjali da ima dijabetes. Uradio je potrebne analize, ali rezultati su pokazali da ne boluje od dijabetesa, već da se iza njegove ekstremne žeđi krije tumor mozga koji je smješten u hipofizi – maloj endokrinoj žlijezdi, prečnika do 15 milimetara, koja se nalazi u koštanoj duplji lobanje, ispod mozga.

Dio mozga veličine graška kontroliše osjećaj žeđi, a u Plamerovom slučaju, tjerao ga je da pije pet puta više od preporučene dnevne doze. Tek kad je otišao na rutinski pregled vida, uočena je izraslina i upućen je u bolnicu na magnetnu rezonancu kojom je otkriveno da ima tumor na mozgu. Jonathan, koji je inače poštar iz Falmouta u Kornvelu, prošao je 30 ciklusa zračenja i sad više nema tumor.

– Osjećao sam stalnu žeđ koju nisam mogao da neutrališem i došao sam do tačke kad sam izbacivao jednaku količinu vode koju sam pio. Danima sam izostajao sa posla i bio sam ekstremno umoran. Kad sam čuo dijagnozu, bio sam skrhan – rekao je Plamer koji se odmah povrgao liječenju.

Propisana mu je terapija steroidima zbog koje je sa početnih 76 kilograma, došao do čak 114. Zbog liječenja nije mogao da igra ragbi, ni kriket što je ranije radio i to svake nedjelje.

  • Počeo sam da trčim i plivam što je bila beskontaktna alternativa sportovima kojima sam se ranije bavio. Tako sam ponovo uspostavio kontrolu nad težinom – kaže Plamer.

Sadašnji cilj mu je da prikupi novac za dobrotvornu organizaciju “Brain Tumor Research” putem sponzorisanog skoka sa padobranom, prenosi Kurir.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE