PODRŽAVAM KOMŠIĆEV GOVOR I USPOREDBU PLENKOVIĆA I HDZ-A SA PUTINOM: ĆIDIĆ ZA HAYAT

Ne prestaju brojne i različite reakcije nakon jučerašnjeg obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, a disonantni tonovi mogli su se čuti i među predstavnicima bh. delegacije.

O važnosti govora, kvalitetu poruka i efektima koje naša domovina može očekivati u današnjem izdanju emisije „Dobar dan, BiH“ razgovarali smo s Ismailom Ćidićem, predsjednikom organizacije Bosnia Advocacy Center i jednim od najuspješnijih Bošnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je pohađao i svjetski priznat Univerzitet Duke.

Na početku razgovora je istako kako su najbolji govori oni koji izazovu rekacije, a govor od Komšića je definitivno izazvao brojne rekacije.

  • Posebno kod spominjanja hrvatske strane, to je bio dobar potez. Direktno se obraća i imenuje probleme. Mi smo došli u situaciju da budemo jasniji po pitanju imenovanja i rekakacija, te ne moramo govoriti prenesena značenja u diplomatskim govorima. Podržavam njegov govor, jer je Komšić uporedio Plenkovića, odnosno HDZ sa Putinom u smislu da ni jedan ni drugi ne poštuju Evropski sud za ljudska prava, osnosno institucije koje tvrde da njima pripadaju i to je izazvalo rekacije. Više će se pričati o tome – kazao je Ćidić.

Na komšićevo obraćanje oglasio se i Milorad Dodik koji je rekao da nema elemenata ugrožavanja mira. Ćidić kaže kako je to standardna rekacija predsjednika RS-a.

  • Svi znaju da nema nikave secesije bez konflikta. Mi nećemo dozvoliti da se bilo koji dio BiH odvoji. Ne samo da to dugujemo svima koji su dali život za BiH, nego i našoj djeci za budućnost. Komšić je u govoru jasno identifikovao i sigurnosne probleme, gdje je jasno rekao da ukoliko se ne riješi problem, te je imenovao od koga dolaze problemi, možemo očekivati drugi ruski front na Balkanu što nije u intersu bilo koga na Zapadu. Bilo je dobro što je to tako uradio, jer priča priču koji sam Zapad želi da čuje. Nikome nije u interesu novi val izbjeglica, nova stradanja, ‘ako želite da se to desi pomozite nam’ – rekao je Ćidić, te je dodao:
  • Dodik govori te standardne floskule i on to može govoriti, jer smo mi to dozvolili. Nismo podvlačili crvene linije, ali nije kasno – smatra on.

Stižu rekacije i iz susjedstva. Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u New Yorku da su izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na govornici Generalne skupštine UN-a neodgovorne i politički štetne te da nepotrebno podižu tenzije i usporavaju put BiH ka EU.

  • Iz Zagreba i Beograda su navikli da mi ne pričamo ono što mi želimo. Mi trebamo uraditi ono što oni traže. Bilo kakva aktivnost poput govora Komšića njima smeta, jer mi uzimamo narativ u naše ruke, imamo jasne poruke. Dobra je stvar da reaguju tako, jer im smeta. Ide direktono u prilog tezi koju mi zastupamo duži period, a to je da se zvaničnici Hrvatske miješaju u unutrašnja pitanja BiH do tog nivao da bi oni željeli da budu ti koji određuju šta će član predsjedništva BiH reći na Generalnoj skupštini. Ja ih pozivam da još više pričaju. Ti ljudi se neumorno miješaju u unutrašnja pitanja BiH i svaka njihova izjava pokazuje da smo mi upravu – smatra Ćidić.

Rekao je i kako je Komšićev govor bio dobar povod za širu debatu koja govori o tome da mi trebamo preuzmati stvari u svoje ruke i pustiti druge da reaguju na nas, te da smo mi dosta reaglovali na druge.

(E. P.)  

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OSIGURAVAJUĆA KUĆE MORA ISPLATITI ODŠTETU: MOGLA BI TO BITI REKORDNA SUMA...

0
Osiguravajuća kuća Chubb priprema se da isplati 350 miliona dolara američkoj državi Maryland zbog rušenja mosta "Francis Scott Key" u Baltimoreu (SAD) u martu,.