PORODICA NAPUSTILA BIH ZBOG DISKRIMINACIJE: TUŽIT ĆU I GRAD MOSTAR I DRŽAVU

Mostarac Salamon Atijas (69) i ovu Hanuku, sa svojim sinovima, dočekuje u dalekoj Kanadi.

Od čuvene porodice Atijas u Mostaru nema više niko, a Salamon se 20 i kusur godina bori da vrati njihovo zemljište u najjužem centru Mostara.

U svoj Mostar se htio zauvijek vratiti kada je iz Kanade došao, prije 23 godine, ali je 2002., nakon smrti majke, ponovo spakovao kofere. Nije više mogao podnijeti agoniju koju prolazi zbog sudskog spora u vezi sa zemljištem koje im je izuzeto ratnih godina.

Bespravna gradnja

Dok čeka na konačni sudski epilog, kako nam priča, u sporu protiv „Croauto“ i Grada Mostara, kao pravnog nasljednika bivše Općine Mostar-Jugozapad, stvari ne miču s mrtve tačke kada je riječ o parceli na kojoj je započeta gradnja konkatedrale.

Gradnja tog objekta je obustavljena nakon što je 2002. godine Nezavisna komisija za ispitivanje problema sporne i bespravne gradnje u Centralnoj zoni Mostara, koju je oformilo Gradsko vijeće (GV), ustanovila da se radovi na tom objektu odvijaju nelegalno.

Bivša Općina Mostar-Jugozapad je, ustvrđuje Atijas, donijela odluku o oduzimanju zemljišta bez prava na nadoknadu i dodijelila ga za gradnju konkatedrale. Tužbu je podnio 1999. godine.

Sudski spor

  • Tada sam saznao da mi je sve oteto, a majka, koja je sve vrijeme bila u Mostaru, i ja smo proglašeni nedostupnima. Iz medija sam saznao za sudski spor za zemljište do mog, gdje je, dakle, počela gradnja crkve, u vlasništvu srbijanske porodice Živković. Dobili su sve presude, a na kraju im je Grad Mostar isplatio 1,2 miliona KM! Dakle, da se razumijemo, nisam ja taj koji spori gradnju crkve, ja samo želim da me se tretira kao porodicu Živković – rekao je Atijas.

Kako je dodao, to je očita diskriminacija.

  • I upravo zbog diskriminacije prema meni kao Jevreju tužit ću i Grad Mostar i državu BiH. Spreman sam da izgubim sve, ali odustati neću – kazao je Atijas.
  • Ja se nikome ne želim svetiti, samo tražim svoje, a kao kanadski državljanin, odlučio sam i njihove institucije o svemu obavijestiti, ali i Izraela – poručio je Atijas za Avaz.

Mnogi propusti

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, na sjednici GV kazao je da, „što se tiče porodica Živković i Atijas, rađeni su mnogi propusti i to je jedan od onih koji smo morali ispraviti, a, ako dođe nalog, i Atijase ćemo isplatiti kao Živkoviće“.

Također, Salem Marić, predsjednik GV, tada je potvrdio da je porodici Živković isplaćeno 1,2 miliona KM za zemljište gdje su temelji konkatedrale.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE