POSAVINA IZ IZRAELA U BIH DONOSI NAJMODERNIJI NAČIN UZGOJA POVRĆA

Povezivanje tri kantona koje graniče s Republikom Hrvatskom u jedinstveni ekonomski program s Hrvatskom i Izraelom će u vremenu koje je pred nama donijeti, očekuje se, niz produktivnih oblika suradnje na projektima koji donose i nova radna mjesta.

Jedan od primjera dolazi nam iz Posavskog kantona koji bi trebao usvojiti vrijedna iskustva Izraela u kontekstu poljoprivredne proizvodnje, a što će sa sobom donijeti nove tehnologije uzgoja povrća koje će voditi boljoj produktivnosti i novim radnim mjestima.

Premijer Posavskog kantona Đuro Topić kaže kako se pripremaju projekti za daljnji razvoj suradnje, a posebice je važna priča oko navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Mato Brkić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kanotna, objasnio je pak kako su u ovoo kantonu posebno zainteresirani za hidroponski uzgoj povrća.

  • To je nešto što bi htjeli provesti kod nas kako bismo podigli razinu poljoprivredne proizvodnje, a to je bitno i zbog činjenice da je kod nas dosta razvijeno povrtlarstvo – kazao je Brkić, dodavši kako će se ti projekti realizirati u suradnji s ambasadom Izraela i isporučivačima opreme.

Potvrdio je kako se 23. decembra očekuju razgovori s ambasadorom Izraela oko tih projekata, a dodao je i kako je Republika Hrvatska u cijeloj ovoj priči zemlja partner. Inače, hidroponski uzgoj biljaka je inovativna uzgojna tehnika prilikom koje se biljke uzgajaju u zaštićenom prostoru (plastenici i staklenici s grijanjem), bez tla i isključivo u vodi, što omogućuje uzgoj biljaka tokom cijele godine.

Riječ je o metodi kojom se sprječavaju posljedice uzgoja na nekvalitetnom tlu. Drugi će se pak projekti realizirati i u Zapadnohercegovačkom, kao i Hercegovačko neretvanskom kantonu. Diplomatski predstavnici Hrvatske i Izraela razgovarali su ovoga proljeća u Širokome Brijegu u BiH s predstavnicima tamošnjih kantonalnih vlasti oko realizacije zajedničkih projekata u privredi, za što je Hrvatska u ovoj godini izdvojila dio novčanih sredstava. Nerezidentni ambasador Izraela Noah Gal Gendler izjavio je nakon susreta kako je iznimno zadovoljan razgovorima s predstavnicima vlasti, ali i privrednicima.

  • Cilj je razmijeniti ideje i nakon toga uključiti privatni sektor jer oni znaju jako brzo prepoznati potencijal. Izrael, kao i država BiH, kao kantoni i kao, naravno, Republika Hrvatska, mi ćemo samo moći poduprijeti te napore – rekao je veleposlanik Izrael.

Izrazio je zadovoljstvo što će Izrael pomoći razvoju ovih područja dijeljenjem znanja i iskustava, priopćeno je iz Vlade ZHK-a. Diplomatski savjetnik u Ambasadi Republike Hrvatske u BiH Mladen Glavina istaknuo je tada kako je riječ o povezivanju poslovnih ljudi i razmjeni ideja iz triju država.

  • Naš je cilj dugoročan, a to je da u sljedećih nekoliko godina ostvarimo što više kontakata među poslovnim ljudima triju strana – rekao je Glavina.
  • Sve je počelo prošle godine s kontaktima ministara vanjskih poslova Hrvatske i Izraela, nastavlja se danas i s konkretnom suradnjom nakon ovoga – kazao je Glavina najavivši da će hrvatska Vlada potpomoći ovu trilateralnu suradnju te da je za nju izdvojila određena finansijska sredstva.

Važnost projekata inače, ovaj projekt dokaz je koliko kantoni, koristeći svoje zakonske i ustavne ovlasti, mogu doprinijeti ukupnom ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, pritom se vodeći svim onim prednostima koje proistječu, u ovom slučaju, iz blizine s Republikom Hrvatskom. Koristeći vrijednu pomoć, ali i iskustva jedne od najuspješnijih ekonomija, one izraelske, kantoni u BiH mogu učiniti mnogo u kontekstu modernizacije proizvodnje i realizacije niza poslovnih ideja koja će onda izravno voditi novim radnim mjestima.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LIDER HAMASA: NETANYAHU IZMIŠLJA OPRAVDANJA ZA NASTAVAK NAPADA NA GAZU

0
Pokret Hamas je i dalje voljan postići sporazum o okončanju napada na Gazu, garantovanju povlačenja Izraela i razmjeni zarobljenika, poručio je lider pokreta Ismail Haniyeh