POSTALA JE NAJSTARIJA MAJKA NA SVIJETU: PORODILA SE SA 66 GODINA, A EVO KAKAV ŽIVOT DANAS IMAJU ONA I NJENA KĆERKA

Priča o ženi koja se porodila u 66-oj godini i postala najstarija majka na svijetu, šokirala je sve!

Rumunska univerzitetska profesorka i autorka dječijih romana, Adrijana Ilijescu imala je 66 godina kada je 2005. rodila kćerku Elizu. To je slučaj koji je tada šokirao svjetsku javnost, jer se nijedna žena nije porađala tako kasno. Njen rekord su kasnije oborile druge žene, od kojih je najstarija Indijka Madam Mangajama Jaramati, koja je 2019. rodila blizance u 73. godini.

Ali pošto je bila prva, Adrijana se našla na meti kritika javnosti, ali i vjerskih udruženja. Svi su raspravljali o etici IVF tretmana kod starijih žena. Naime, iako je Adrijana nosila i rodila Elizu, ona je nije sama začela. To jest, Eliza je došla na svijet zahvaljujući jajnoj ćeliji i spermi donatora.

Uprkos kritikama, Adrijana je priznala da razmišlja o drugom djetetu:

  • Trudim se da se ne gledam u ogledalo, jer to nije ljubazno prema meni. Iako imam 72 godine, osjećam se kao da imam 27, toliko je energije i života u meni. Mada, kada sam umorna, ja se osjećam kao da imam 37… Sa medicinske strane potpuno je moguće da rodim još jedno dijete. Trenutno se takvi testovi rade na ženama u Engleskoj, tako da je to više nego moguće i ostvarivo. Zdrava sam i dobro se osjećam. Ne pušim, ne pijem. Zato bih željela da u budućnosti rodim još jedno dijete, ali nemam razloga da žurim – rekla je Adrijana šest godina nakon što je dobila Elizu.

Ali više nije imala djece, a Eliza je uspješno odgajana sama. Njena kćerka danas ima 18 godina.

  • Odlučila sam da slijedim mamin model, a s obzirom na to da je ona bila profesorica, to želim i da radim. Razumijem da neće biti lako, pogotovo što ću pokušati da studiram dva fakulteta istovremeno, ali želim da pokušam. I da krenem stopama svoje majke – rekla je nedavno mlada Eliza, koja je srednju školu završila sa najboljim ocjenama.
  • Ne volim da se time hvalim! Dakle, neću da otkrivam tačan prosjek, recimo preko 9,5 – rekla je ona, a na pitanje kako izgleda njen život, o čemu se dosta pisalo u medijima, odgovara:
  • Bila sam i ostala običan čovjek. Tako moji prijatelji i nastavnici. Ne volim da pričam o tome i želim da me svi vide kao običnog čovjeka, onako kako ja vidim druge – rekla je ona.

Adrijana Ilijescu prima prosječnu penziju od koje izdržava sebe i kćerku, pišu Roditelji.hr.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

I SINDIKATI U SUSJEDSTVU PODSJEĆAJU NA PROBLEME: INFLACIJA JE POJELA RAST...

0
Na podjeli besplatnog graha svake godine na 1. maja, Međunarodni dan rada, predstavnici sindikata progovaraju o problemima hrvatskog radništva, a ove godine složno ocjenjuju da je prosječni standard građana ispod nivoa pristojnog, dok je visoka inflacija pojela rast plaća.