PREKO 300 RODITELJA U KS DOBILO KAZNE OD PO 100 KM JER NISU ŽELJELI VAKCINISATI DJECU

Roditelji ne trebaju paničiti, ali moraju biti na oprezu.

Razlog za to je povećan broj oboljelih od malih boginja ili morbila. Epidemija je najprije krenula u Tuzlanskom kantonu, i to u 4 opštine. Sarajevski kanton za sada broji zaražene i poziva roditelje da vakcinišu djecu.

Dom zdravlja danas je prometniji nego inače. Razlog, morbili.

Također, ukoliko su bili u kontaktu s osobom koja sumnja da boluje od na morbila, imaju period 72 sata da budu vakcinisani kako bi se izbjegli sljedeći simptomi.

Vakcinacija protiv zaraznih bolesti jedini je način njihovog sprečavanja, a samo neke od posljedica mogu biti teška klinička slika.

A ukoliko niste za vakcinaciju, morate se izjasniti o tome i ponuditi razloge. U protekloj 2023. godini sanitarni inspektori su na osnovu prijava o vakcinalnom statusu koje su dobili od JU Dom zdravlja KS-a uputili pozive za 568 roditelja da dođu u kantonalnu inspekciju i izjasne se o razlozima zbog kojih ne žele vakcinisati svoju djecu. Od 459 roditelja, njih 355 se izjasnilo da ne žele vakcinisati dijete te su im izdati pojedinačni prekršajni nalozi u iznosu 100 KM.

A roditeljima (nevakcinisane djece) također se savjetuje izbjegavanje masovnih okupljanja, posjeta tržnim centrima, igraonicama i organizovanim proslavama rođendana.

(A. Husnić)

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ŠVICARSKA POBIJEDILA NA EUROSONGU!

0
Švicarac Nemo, 24-godišnji predstavnik Švicarske, pobjednik je ovogodišnjeg Eurosonga! Iza Švicarske je Hrvatska, pa Ukrajina.