PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA ‘KALINOVIK, VIŠE OD ZLOČINA’ AVDE HUSEINOVIĆA 22. JUNA U SARAJEVU

Premijera dokumentarnog filma „Kalinovik više od zločina“, autora Avde Huseinovića bit će upriličena 22. juna u Multimedijalnom centru Općine Novi Grad.

Dokumentarni film je priča o velikim zločinima srpskih snaga –  pripadnika Vojske i MUP-a RS – na području općine Kalinovik 1992. Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu sa tog područja odvedene su i ubijene 122 osobe bošnjačke nacionalnosti. Do sada su pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci 80 osoba, a još se traga za 42 osobe.

– Logor u Osnovnoj školi „Miladin Radojević” u Kalinoviku, logor Barutni magacin, prevoj Rogoj, Mehka brda, Tuzlakova štala u Ratinama i Tuneli u Miljevini su lokaliteti koji simboliziraju jedne od najtežih zločina na tlu Bosne i Hercegovine i po monstruoznosti se mogu nazvati, zločinima koji su više od zločina – navodi se u saopćenju Udruženja „Istina Kalinovik ’92“.

Ističu da su zločini u Kalinoviku sastavni dio zločinačke strategije, koja se sprovodila od 1992. do kraja agresije 1995. na cijelom području okupiranih općina u Republici BiH.

– Ono po ćemu se Kalinovik posebno izdavaja jeste i činjenica da je komandant Glavnog štaba srpske vojske u Bosni general Ratko Mladić, u ovoj općini u kojoj je rođen, komandovao ubistvima svojih komšija, školskih drugova, porodičnih prijatelja – kaže se u saopćenju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SINDIKALISTI STIGLI ISPRED ZGRADE DELEGACIJE EU U SARAJEVU: IDEMO LI, ILI...

0
Ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH okupili su se članovi Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine, a protestna šetnja nastavljena je do zgrade Delegacije Evropske unije u BiH.

CVILEŽ JEDNOG VUKA