PREMINULA VESNA BOSANAC, RATNA DIREKTORICA VUKOVARSKE BOLNICE KOJA JE BILA I ZAROBLJENA

U jutarnjim satima je nakon duge i teške bolesti preminula doktorica Vesna Bosanac, ratna i poslijeratna direktorica vukovarske bolnice.

Kako javljaju mediji u Hrvatskoj, na čelo Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar postavljena je 24. jula 1991. godine.

Ono što se dogodilo te jeseni niko nije očekivao, a direktorica je tada bila žena na odgovornoj, ali i hrabroj funkciji. Tih mjeseci u granatiranoj bolnici bez hrane i lijekova liječeno je i operirano na hiljade ranjenika.

Doktorica Bosanac s brojnim radnicima nije napuštala bolnicu do pada grada, a onda je završila u zarobljeništvu. Tri sedmice provela je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, još dva dana u Beogradu, prije nego je razmijenjena i prije nego je stigla u Zagreb u decembru 1991.

  • Ratne 1991. godine kroz bolnicu je prošlo 4000 ranjenika i izvedeno je 2250 operacija, prije rata imali smo 1040 zaposlenika, no nakon početka agresije na Vukovar zaposlenici su se osuli, mnogi i na suprotnu stranu, pa nas je ostalo 350. No, organizirali smo se i uz pomoć liječnika dragovoljaca i medicinskih sestara koji su dolazili iz Zagreba, Našica, Vinkovaca. Učinili smo u teškim uvjetima sve što smo mogli za ranjenike i bolesnike – rekla je nedavno Bosanac.

Dobitnica je brojnih priznanja za svoj rad.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZLATAN BAJRAMOVIĆ U STRUČNOM ŠTABU SERGEJA BARBAREZA

0
Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez je sinoć u Hamburgu prisustvovao gradskom derbiju HSV - St. Pauli gdje je pratio nastupe bh. reprezentativaca Nikole Vasilja i Dennisa Hadžikadunića koji nastupaju za ove timove.