PRENOSI SE S KOLJENA NA KOLJENO: RECEPT ZA POGAČU STAR 100 GODINA

Tradicija je izuzetno važna narodima na Balkanu.

Posebno u dane slava i veselja, svi žele da im trpeza izgleda što tradicionalnije. „Pokažite se“ pred gostima i na trpezu iznesite tradicionalnu pogaču – po receptu naših baka! Kažu da je ovaj recept star više od 100 godina.

Potrebno je:

  • 600-700 gr. brašna meko tip 500;
  • 1 kockica kvasca;
  • 1 kašičica šećera;
  • malo soli;
  • 200 ml mlijeka;
  • 200 ml vode
  • 100 gr masti

Priprema: Potopiti kvasac u malo mlake vode dodati šećer. Kvasac sipati u vanglicu dodati vodu i mleko mlako malo brašna, so i ostatak brašna i zamijesiti mekše tijesto.

Pokriti i ostaviti 30 minuta da odmara. Mast izmutiti da bude pjenasta i da pobijeli. Kad tijesto naraste razviti ga u pravougaonik, premazati mašću pa preklopiti kao za lisnato tijesto.

Odmoriti oko 15 minuta. Tako uraditi 4 puta a zatim preklopljeno tijesto staviti u podmazanu tepsiju veličine 24 centimetara.

Ostaviti da poraste premazati malo odozgo mašću i peći na 180 stepeni C oko 35 minuta da porumeni.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ: PONUDILI SMO POMOĆ KAKO BI ŠTO PRIJE PRONAŠLI UNESREĆENOG RUDARA...

0
Vedran Lakić izjavio je da je danas, u jutarnjim satima, dobio informaciju da se u jami u Mramoru desila nesreća u kojoj je jedan kopač ostao zatrpan.