Posebno u dane slava i veselja, svi žele da im trpeza izgleda što tradicionalnije. „Pokažite se“ pred gostima i na trpezu iznesite tradicionalnu pogaču – po receptu naših baka! Kažu da je ovaj recept star više od 100 godina.
Potrebno je:
- 600-700 gr. brašna meko tip 500;
- 1 kockica kvasca;
- 1 kašičica šećera;
- malo soli;
- 200 ml mlijeka;
- 200 ml vode
- 100 gr masti
Priprema: Potopiti kvasac u malo mlake vode dodati šećer. Kvasac sipati u vanglicu dodati vodu i mleko mlako malo brašna, so i ostatak brašna i zamijesiti mekše tijesto.
Pokriti i ostaviti 30 minuta da odmara. Mast izmutiti da bude pjenasta i da pobijeli. Kad tijesto naraste razviti ga u pravougaonik, premazati mašću pa preklopiti kao za lisnato tijesto.
Odmoriti oko 15 minuta. Tako uraditi 4 puta a zatim preklopljeno tijesto staviti u podmazanu tepsiju veličine 24 centimetara.
Ostaviti da poraste premazati malo odozgo mašću i peći na 180 stepeni C oko 35 minuta da porumeni.