PRIPREMITE SE! STIŽE NAM VRELA ZRAČNA MASA IZ AFRIKE I SAHARSKI PIJESAK: METEOROLOG SLADIĆ IMA NOVU PROGNOZU

Meteorolog Nedim Sladić objavio je na društvenim mrežama prognozu za naredne dane.

Kako je istaknuo, prvi toplotni val još uvijek nije završio, a drugi već počinje.

Hayat
  • Iako ponegdje ovaj prvi toplotni val nije ni završio, kao primjerice u Hercegovini, za veliki dio Bosne već počinje drugi. Kraj juna obilježit će velike vrućine i advekcija vrele zračne mase sa sjevera Afrike s kojom pristiže ponovo i saharski pijesak, a prva sedmica jula trebala bi biti blago umjerenija i nestabilnija, ali čini se kako i dalje je sve to nedovoljno jer će veliki dio jula izgledno obilježiti ljetna vrućina. To, naravno, prati i nastavak suše, kao i natprosječne temperature, a prave beneficijalne kiše i dalje nema. Tipična situacija u ljetima ovog desetljeća kada vrućina pritisne od samog početka. A i ITF (Intertropical Front) nad zapadom Afrike je od prošle sedmice u porastu, koji se odražava kroz dugotrajnija djelovanja afričkih zračnih masa nad Mediteranom – naveo je Sladić.

Podsjećamo, u našoj zemlji u narednim danima očekuje se suho i sunčano vrijeme, a temperature će iznositi do 39 stepeni.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

RUSI TVRDE DA SE NATO PRIPREMA ZA SUKOB: OZBILJNO SE PRIPREMAJU...

0
Rusi smatraju da su četveromjesečne vojne vježbe NATO-a u blizini ruske granice, poznate pod nazivom Steadfast Defender, dokaz su da se savez priprema za potencijalni sukob s Rusijom.