‘TROJKA’ ILI VELIKE RIJEČI KOJE PRATE MALA ILI NIKAKVA DJELA?!

Funkcioneri Trojke (SDP, NiP, NS) na predizbornim skupovima po Sarajevu, kako su to i naučili, viču na Bakira i SDA.

Sva njihova strategija je u tome – napasti SDA, optužiti njene funkcionere za sve što ne valja i za svaki vlastiti neuspjeh i nadati se kako će građani glasanjem protiv SDA i Bakira glasove dati njima. Na istim skupovima uglavnom ne govore o projektima koje su realizirali. Razlog je jednostavan – niti jedan projekat nisu završili. Ne predstavljaju niti plan i program rada za naredni mandat. Razlog je isti – nemaju ga.

Funkcioneri Trojke na predizbornim skupovima izvan Sarajeva traže glasove poručujući kako će, eto, i u drugim dijelovima Federacije, ako dobiju vlast, uraditi ono što su uradili u Sarajevu. Nije li to čudno i neobično?! Jeste, ali je takav pristup lako objašnjiv. Uzdaju se u Trojci da će ljudi na riječ povjerovati kako su u Kantonu Sarajevo, kako je Trojka vlast, potekli med i mlijeko. Nigdje, recimo, nisu kazali: “Upitajte građane Kantona Sarajevo o promjenama u posljednje četiri godine.” Takav pristup bio bi poguban po njihove političke ambicije.

Stvari stoje ovako: Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, kojeg su, istina, zbog njegovih nemuštih lapsusa, izvrtali ruglu i podsmijehu, sa skromnim budžetom i ograničenim resursima sam je završio više projekata i više doprinio razvoju Sarajeva i Kantona nego cijela Trojkina Kantonalna vlada sa svojim načelnicima i gradonačelnicom. Provjerite i pogledajte. Skaka nije dobar govornik, nakon svakog javnog nastupa o njemu su pravljeni vicevi. Ali iza sebe je ostavio, Sarajevu vratio njegove brojne simbole: i žičaru i vidikovac i Olimpijski muzej i Bistričku stanicu… I EYOF i druge projekte zbog kojih je Sarajevo opet bilo centar regije.

Nakon medijskih istupa Trojkinih funkcionera možete postati oduševljeni. Neki su tako vješti govornici da zaslužuju aplauz. Ali zarovite li ispod lijepih riječi i rečenica za kategoriju “mudre izreke”, uglavnom nećete naći ništa. Ne vjerujte drugima, razmislite sami i napravite spisak – u jednu kolonu ispišite projekte koje je završio Skaka, u drugo Trojkine rezultate. I slobodno poredite, s jedne strane samog bivšeg gradonačelnika, a s druge sve Trojkine kantonalne uzdanice. Kad podvučete liniju, uvjerit ćete se da je Skaka, možda, bio smiješan, ali da Trojka ozbiljno zbija šegu s cijelim Kantonom i građanima. I sada to isto nude cijeloj Federaciji. Lijepe riječi koje ne prate djela vrijedna ikakvog spomena.

Iz Trojke će, možda, reći, a to je zapravo jedino što mogu, kako su brojnim kategorijama povećali naknade iz budžeta, neke su naknade uveli prvi put. Neće reći da je Kanton Sarajevo od Vlade Federacije u posljednje četiri godine dobio preko 200 miliona maraka. Neće reći da su novce mogli dijeliti, jer su ih tek tako dobili zalaganjem premijera Fadila Novalića. I o njemu će radije pričati viceve. A dok su oni smišljali i smišljaju kako više osramotiti premijera Novalića, on se ne stiže obazirati – rješavao je zatečene minuse penzionog sistema pa penzije više ne kasne godinama, svima se uvezuje staž bez da, kao nekada, za to moraju mjesecima moljakati i štrajkovati glađu, radnike koji su za vrijeme Nikšićeve Vlade bili po ulici vratio je u fabrike, demobilisani borci su se iz šatora vratili kućama, namjenska industrija od zahrđale je postala respektabilna, izvoz je dostigao rekordan nivo, na svakom dijelu Federacije vidjet ćete gradilišta i radove koje je pokrenula Novalićeva vlada… Novalić nije veliki govornik, nije čovjek od priče, ali jeste premijer od akcije. Ne igra se riječima, ali itekako umije s brojevima. A svi brojevi, sve statistike i objektivni pokazatelji kažu da je on najuspješniji premijer u Bosni i Hercegovini u njenoj modernoj historiji. Ni kada to govore brojke, on sam za sebe to neće reći. Neki drugi sami se takvim epitetima kite bez ikakvog utemeljenja. Štaviše, u to ubjeđuju i druge. Pri tome dijele novac koji im je dao „smiješni“ Novalić. I zato žele javno priznanje. Djelima, ne riječima, vjerujte.

U izbornoj kampanji nude se lijepe riječi, ali snagu imaju samo oni iza kojih su djela. Povjerovati u isprazne priče nakićene velikim riječima, naredanim u zvučne i pamtljive slogane, znači biti u vicu u kojem ste vi oni kojima se smiju.

(Plaćeni oglas)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE