PROŠLE SU 33 GODINE OD JEDNE OD NAJVEĆIH NESREĆA U BIH U KOJOJ JE POGINULO 180 RUDARA: OVI DOGAĐAJI SU OBILJEŽILI 26. AVGUST

Na današnji dan - 26. august

Prvi put amandman kojim se traži pravo glasa za žene predstavljn je u američkom Kongresu 1878 ali je bilo potrebno 42 godimna donjegove konačne ratifikacje.

1071. U bici kod Mancikerta vojska Turaka Seldžuka porazila vojsku Vizantije. Smatra se presudnim događajem za kasniju propast Vizantije.

1541. Turski sultan Sulejman II osvojio Budim i anektirao Mađarsku, koja je potom do 1686. bila turska provincija, tj. pašaluk.

1789. U Francuskoj donijeta Deklaracija o pravima čovjeka i građanina.

1883. Počela erupcija vulkana Krakatau na istoimenom indonezijskom ostrvu između Jave i Sumatre, u kojoj su tokom dva dana dvije trećine ostrva odletjele u vazduh, a u ogromnim talasima na zapadnoj Javi poginulo 36.000 ljudi.

1896. Jermenski revolucionari napali Otomansku banku u Carigradu, što je dovelo do trodnevnih sukoba s vlastima u kojima je poginulo 6.000 Jermena. U suzbijanju jermenskih težnji za oslobođenje tokom 1895 – 1896. turske vlasti ubile su oko 100.000 Jermena.

1910. U Skoplju, u cincarsko-albanskoj katoličkoj porodici, rođena Majka Tereza (Agnesa Bojadži). Umrla u Kalkuti u Indiji 5. septembra 1997. Osnovala je družbu Sestre misionarke ljubavi, a 1979. je dobila Nobelovu nagradu za mir

1939. Jugoslovenski premijer Dragiša Cvetković i vođa Hrvatske seljačke stranke Vlatko Maček potpisali sporazum kojim je ustanovljena Banovina Hrvatska, a lider HSS-a postao je potpredsjednik jugoslovenske vlade.

1972. Otvorene 20. olimpijske igre u Münchenu, upamćene po napadu pripadnika terorističke palestinske organizacije Crni septembar na Olimpijsko selo i ubistvu 11 izraelskih sportista.

1990. U eksploziji u jami Dobrnja-jug rudnika Kreka u Tuzli poginulo 180 rudara. Bila je to jedna od najvećih rudarskih tragedija u bivšoj SFRJ.

Bombed buildings are riddled with bullet holes and streets are filled with rubble after a three-month battle between the Croatian armed forces and the Yugoslavian Federal Army in Vukovar. The Yugoslavian Federal Army completely destroyed the Croatian city and killed thousands of civilians., Image: 15114616, License: Rights-managed, Restrictions: Content available for editorial use, pre-approval required for all other uses. This content may not be materially modified or used in composite content., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis

1991. Počele borbe u Vukovaru između hrvatskih snaga i Jugoslovenske narodne armije. Nakon tromjesečnih borbi, jedinice JNA ušle su 18. novembra u grad koji su potpuno razorile.

1992. U Sarajevu od eksplozije granate poginuo Franjo Plećko, član Štaba Vrhovne komande OS Republike BiH.

1993. Predsjednik Rusije Boris Nikolajevič Jeljcin osudio invaziju armija Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968. i potpisao sporazum o prijateljstvu sa Češkom.

1996. Južnokorejski sud osudio bivšeg predsjednika Južne Koreje Čun Du Hvana na smrt pod optužbom da je 1979. izveo vojni udar kojim je prigrabio vlast, a njegovog nasljednika Ro Te Vua na 22,5 godina zatvora zbog podrške pučistima.

1997. Frederik Willem de Klerk, posljednji bijelac predsjednik Južne Afrike, dao je ostavku na funkciju šefa opozicione Nacionalne partije i povukao se iz političkog života.

2002. Prvi put u historiji Novog Zelanda za predsjednika parlamenta izabran musliman Ashraf Chudaru. On je zakletvu položio nad svojim Kur’anom.

2007. Umro Francisco Umbral, jedan od najvećih španskih savremenih pisaca. Objavio je više od 80 knjiga, među kojima su “Smrtnik i ruža” i “Madridska trilogija”. Dobitnik je brojnih nagrada za književnost.

2008. Rusija priznala neovisnost pobunjenih gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije.

2013. Dovođenjem posljednje grupe etiopskih Jevreja u Izrael okončana višedecenijska akcija preseljavanja pripadnika te drevne zajednice u jevrejsku državu. Od 150.000 etiopskih Jevreja, koliko ih ima u svijetu, oko 130.000 je nastanjeno u Izraelu. Preseljavanje je započelo 70-ih godina.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE