PSI VAS MOGU SPASITI OD NAJČEŠĆE BOLESTI DANAŠNJICE

Psi su povezani s 33 posto manjim rizikom smrti od srčanih udara za one koji žive sami s kućnim ljubimcem, kao i 27 posto od moždanog udara, u usporedbi s onima koji nemaju psa.

Vlasnici pasa češće redovno hodaju i imaju niži krvni pritisak, ističe Caroline Kramer, profesorica medicine sa sveučilišta u Torontu, ponosna vlasnica minijaturnog šnaucera imena Romeo.

Promo
  • Mogu reći da je Romeo povećao moju svakodnevnu fizičku aktivnost i ispunio moju rutinu srećom i bezuvjetnom ljubavlju.

No istraživači upozoravaju kako se ne smije „propisivati” kućne ljubimce kao preventivno sredstvo.

  • Pse smiju uzimati samo oni koji osjećaju da imaju kapaciteta i znanja pružiti im dobar život – upozorava profesorica Tove Fall sa švedskog sveučilišta u Uppsali.

No Fall dodaje kako znamo da „socijalna izolacija stvara snažan rizik preuranjene smrti”, a uz pse vlasnici izbjegavaju socijalnu izolaciju i imaju veću interakciju s drugim ljudima.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE