RATNI ZLOČINAC VALENTIN ĆORIĆ NA PRIJEVREMENOJ SLOBODI: OKONČAO ODSLUŽENJE  ZATVORSKE KAZNE

Nekadašnji načelnik Uprave Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i ministar unutrašnjih poslova takozvane Herceg-Bosne, ratni zločinac Valentin Ćorić okončao je odsluženje kazne od 16 godina zatvora na prijevremenoj uvjetnoj slobodi, saopćeno je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).

Iz Mehanizma su naveli da je Ćorić služenje kazne pod nadzorom Mehanizma okončao 22. januara. Njemu je u januaru 2019. godine odobreno uvjetno prijevremeno puštanje na slobodu na osnovu Odluke tadašnjeg predsjednika Mehanizma Theodora Merona, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

U novembru 2017, Ćorić i još peterica bivših zvaničnika takozvane Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade tzv. Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili Bruno Stojić, nekadašnji ministar odbrane tzv. Herceg-Bosne, te bivši načelnici Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora, piše Detektor.

Ćorić je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključujući ubistvo, progon, deportaciju, silovanje, zatvaranje, protivpravni rad i nečovječno postupanje.

Uzimajući u obzir da Ćorić više nije u nadležnosti Mehanizma, kako navode, na spisku osoba koje su osudili Međunarodni krivični sud za Ruandu, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ili Mehanizam i koje još uvijek izdržavaju kazne, sada se nalazi 49 imena.

U zatvorima u 12 država, kako se dodaje, nalaze se 42 osobe, dok su četiri privremeno u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija, gdje čekaju na transfer u države sprovođenja kazni, a tri osobe su uslovno prijevremeno puštene na slobodu.

(Detektor)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PULJIĆ O OBRAĆANJU CVIJANOVIĆ: TO JE IZAZIVALO PODSMIJEH ZAPADNIH ZEMALJA

0
Na zahtjev Rusije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija održana je sjednica o stanju u Bosni i Hercegovini.

JUHA OD LEĆE S PARADAJZOM