REPUBLIKANKA ANN WAGNER OTKRILA: DODIKOVI LJUDI SU MOLILI DA PRESTANEMO SA SANKCIJAMA

Prošle sedmice Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je zakon "Održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije", čiji je cilj odvraćanje destabilizirajućih akcija u BiH. I to sankcijama.

Mediji su u tome već izvjestili, a sad je objavljen transkript rasprave u Predstavničkom domu koja je jako zanimljiva.

Predlagateljica ovog zakona je zastupnica Ann Wagner iz St. Louisa. Zanimjivo je da je ona iz Republikanske stranke, čijoj pobjedi na izborima u SAD se nada Milorad Dodik – čovjek zbog kojeg se ovaj zakon i usvaja.

O pobjedi republikanaca Dodik je i jučer pričao kazavši kako se nada da će dolaskom Donalda Trumpa i republikanske administracije nestati problemi RS i njega lično, a do tada, kako je sam rekao, ‘k’o živ k’o mrtav’.

No, stvari bi mogle po Dodika i njegove saradnike biti još gore.

Zastupnica Wagner je predložila usvajanje novog zakona kojim se predviđa nametanje sankcija u odnosu na strane osobe koje podrivaju Dejtonski mirovni sporazum ili prijete sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Zakon predviđa da najkasnije 180 dana nakon donošenja zakona i svakih 180 dana nakon toga, predsjednik podnosi odgovarajućim odborima Kongresa popis stranih osoba za koje je utvrđeno da su odgovorne ili da učestvuju izravno ili neizravno u bilo kojoj radnji ili politici koja prijeti miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, uključujući radnje kojima se nastoji potkopati ovlasti institucija na državnom nivou Bosne i Hercegovine, poput formiranja nelegalnih paralelnih institucija ili radnji koje ugrožavaju Ured visokog predstavnika.

Na spisku bi se trebale naći o osobe koje su odgovorne ili su učestvovale direktno ili indirektno u bilo koju akciju ili politiku koja potkopava demokratske procese ili institucije u Bosni i Hercegovini ili pokušava ometati provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma ili zaključaka Konferencije Vijeća za provedbu mira održane u Londonu u decembru 1995., uključujući odluke ili zaključke Ureda visokog predstavnika, Vijeća za provedbu mira ili njegovog Upravnog odbora.

Dalje se navodi da bi se sankcije trebale uvoditi za članove i čelnike ilegalne paralelne institucije ili bilo koje druge institucije koja se bavi aktivnostima opisanim u ranijim stavovima ovog zakona.

Sankcije bi se uvodile i (odraslim) članovima porodice sankcionisanih osim ako predsjednik SAD drugačije.

Naravno, sankcije se uvode i onima koji su korumpirani, a povezani su sa vladama u BiH, a sankcije bi se smiješila svima koji omogućavaju finansijske transakcije ovim licima.

  • Na podnošenje svakog popisa zahtijevanog stavkom (1), predsjednik će izreći sankcije opisane u pododjeljku (c) u odnosu na svaku stranu osobu identificiranu na popisu – navodi se.

Tu se ponovo utvrđuju finasijske sankcije koje su sad aktuelne u BiH.

A kako ukinuti sankcije? I to se objašnjava:

– Predsjednik može prekinuti primjenu sankcija prema ovom odjeljku u odnosu na stranu osobu ako predsjednik utvrdi i izvijesti odgovarajuće odbore Kongresa najkasnije 15 dana prije prestanka sankcija da

(1) postoje vjerodostojni podaci da se strana osoba nije bavila djelatnošću za koju su izrečene sankcije;

(2) strana osoba je kazneno gonjena i kažnjena primjereno za djelatnost za koju je izrečena sankcija; ili

(3) strana osoba je vjerodostojno pokazala značajnu promjenu u ponašanju, platila je odgovarajuću kaznu za aktivnost za koju su izrečene sankcije i vjerodostojno se obvezala da neće sudjelovati u aktivnosti opisanoj u pododjeljku (a)(1) u budućnosti”.

Tokom rasprave zastupnica Wagner je iznijala nekoliko zanimljivih činjenica.

  • Gospodine predsjedavajući, 1995. godine Dejtonski sporazum je okončao više od 3 užasne godine rata i genocida u Bosni i Hercegovini i uveo novu eru mira. Danas je ovaj mir ugrožen. Samoživi, korumpirani političari poput Milorada Dodika uključeni su u stalni napad na jedinstvo, suverenitet i multietnički karakter Bosne. Kao što Dodik i njegovi ortaci dobro znaju, prosperitetna i zapadna Bosna i Hercegovina prijeti njihovoj osobnoj moći i nepošteno stečenom bogatstvu. Oni su voljni rasparčati zemlju kako bi zadržali kontrolu nad svojim nezakonitim pokroviteljskim mrežama, potpomognuti i podržavani od strane destruktivnog Putinovog režima, koji se boji integracije Bosne sa zapadom – rekla je Wagner.

Ona je istakla da je Dodik već pod sankcijama SAD ali da nastavlja prijetiti otcjepljenjem u javnim intervjuima i nepromišljenom i huškačkom politikom.

  • Ti postupci imaju drastične posljedice. Godišnja procjena prijetnji američke obavještajne zajednice za 2024. godinu zaključila je da će se Zapadni Balkan suočiti s povećanim rizikom od lokaliziranog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine. U vrijeme kada se Sjedinjene Države suočavaju sa sukobima i krizama diljem svijeta, ne možemo si dopustiti da Zapadni Balkan tone u haos – navela je.

Istakla je da Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat u BiH možda ima manjkavosti, ali on drži BiH na okupu tokom ovog razdoblja rastućih etničkih napetosti, korupcije i ruske agresije.

  • Međutim, zbog nepromišljenih postupaka nekolicine cinične elite, stabilnost i suverenitet Bosne su ugroženi. Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Države moraju koristiti svoj ekonomski alat za odvraćanje korupcije, opstrukcionizma i secesionizma u Bosni i promovirati njezino pristupanje euroatlantskim institucijama. Moj prijedlog zakona, Zakon o održavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije, čini upravo to. Ovim prijedlogom zakona ćemo nametnuti i kodificirati sankcije protiv loših aktera poput Milorada Dodika, koji nastavljaju svoju agendu secesionizma, korupcije i destabilizacije – istakla je Wagner.

Onda je sa Predstavničkim domom Kongresa podijelila zanimljiv detalj o tome kako sankcionisani iz RS mole sa ukidanje sankcija.

  • Gospodine predsjedavajuće, sankcije djeluju. Na saslušanju pred Evropskim pododborom Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Escobar podijelio je s nama da su dužnosnici u entitetu RS koji je pod kontrolom Dodika molili SAD da ukine sankcija. Međutim, potrebno je upotrijebiti mnogo više utjecaja protiv Dodikovog unutarnjeg kruga, njihovih ruskih podupiratelja i korumpiranih političara koji bezobzirno koriste nefunkcionalnost svoje zemlje za povećanje svoje moći i bogatstva. Moj prijedlog zakona bi te kriminalce i političare držao odgovornima i odvratio druge koji bi nastojali potkopati mir i stabilnost u regiji – navela je Wagner.

Uz Wagner, sponzori zakona su demokrate Susan Wild (Pennsylvania) i William Keating (Massachusetts), te republikanci Thomas Kean (New Jersey), Michael Turner (Ohio), Michael Lawrel (New York) i Brett Guthrie (Kentucky).

Sada je na potezu Senat gdje je predložen Zakon o podržavanju Daytonskog mirovnog sporazuma putem sankcija s ciljem spriječavanja “opasne političke krize.”

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SELEKTOR REPREZENTACIJE BIH RADI BEZ PLATE, IGRAČI UZIMAJU SLOBODNE DANE DA...

0
Hokejaški reprezentativac Bosne i Hercegovine, Tarik Ćatović je za slovenački “Sport klub” pričao o dešavanjima u nacionalnom timu i kako se snalaze sa svim problemima.