ŠEF NJEMAČKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE: JOŠ UVIJEK NEIZVJESTAN NAPAD RUSIJE NA UKRAJINU

Šef njemačke vanjske obavještajne službe (BND) Bruno Kahl izjavio je za Reuters kako svi podaci ukazuju na to da Rusija još uvijek nije odlučila da li će izvršiti invaziju na Ukrajinu ili će nastojati destabilizovati Ukrajinu na druge načine.

Uprkos nagomilavanju trupa na ukrajinsko-ruskoj granici, te najavi održavanja zajedničkih vojnih vježbi Rusije i Bjelorusije, Kahl je mišljenja kako se kriza još uvijek može razviti na više načina, te da rat nije jedina opcija.

  • Vjerujem da Rusi još uvijek nisu donijeli odluku o napadu. Kriza se može razviti na hiljade načina – izjavio je Kahl.

Osim rata i eventualne invazije, njemački obavještajac je naglasio kako bi Rusija u narednom periodu mogla aktivirati i druge scenarije koji uključuju i destabilizaciju ukrajinske vlade te pomicanje linije razgraničenja na istoku Ukrajine.

Također, Kahl ističe kako nije siguran da će diplomatski napori koji se poduzimaju zadovoljiti zahtjeve ruskog predsjednika Vladimira Putina.

  • S obzirom na njegove dalekosežne i megalomanske zahtjeve, to bi bilo pravo umijeće – pojašnjava.

Na kraju, šef njemačke vanjske obavještajne službe se osvrnuo i na savezništvo Rusije i Kine te je izrazio sumnju u dugoročnu održivost prijateljstva između Pekinga i Moskve.

  • Dugoročno, ruski medvjed se neće osjećati ugodno u kandžama kineskog zmaja – zaključio je Kahl.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ŽENA OSTALA BEZ 576.780 KM NAKON ŠTO JE PREVARENA NA STRANICI...

0
Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac koji se lažno predstavljao na stranici za upoznavanje.