ŠEFOVI DIPLOMATIJE IZRAELA I PALESTINE DOLAZE U BRUXELLES: HOĆE LI SE SASTATI?

Ministri vanjskih poslova EU-a sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu odvojeno sa svojim kolegama iz Izraela i Palestinske samoprave.

Izraelski šef diplomatije Israël Katz sastat će se s evropskim ministrima u ponedjeljak ujutro, a poslijepodne šef palestinske diplomatje Rijad al-Maliki, pojasnili su izvori, dodajući da sastanak između njih dvojice nije predviđen.

Dvadeset i sedam evropskih ministara želi čuti od dvojice šefova diplomatija na koji način  namjeravaju okončati nasilje i napade u Gazi gdje su hiljade ljudi poginuli u izraelskom odgovoru na napad Hamasa 7. oktobra.

U Bruxellesu očekuju i druge ministre iz regije, egipatskog, saudijskog i jordanskog, kao i glavnog sekretara Arapske lige s kojima će evropski šefovi diplomatija imati radni ručak.

Evropska unija se u više navrata, poput Sjedinjenih Država, založila za rješenje o dvije države kako bi se stabilizirala regija i donio mir.

Nekoliko država članica EU-a pozvalo je na trajni i trenutni prekid vatre, ali druge, poput Njemačke i Mađarske, tome se protive insistirajući na pravu Izraela da se brani uz poštivanje međunarodnog prava.

(Hina/ I.S.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE