SKANDAL U BH. GRADU: NA SPOMENIKU ŠEHIDIMA OZNAČILI SPOMENIK DRAŽE MIHAILOVIĆA

U današnje vrijeme, propagandni napori u Srbije i vrha bh. entiteta Republika Srpska nisu prestali ni nakon ratnih dešavanja od kojih svi trpimo posljedice i danas.

Napadi se nastavljaju u svim sferama života, a sada je sve primjetnije podmetanje  historije u digitalnom svijetu.

Posljednji slučaj koji je zaprepastio korisnike interneta dogodio se kada je na spomeniku šehidima mjesne zajednice Rijeke, u ulici Mehmeda Spahe 69 u Brčkom, označeno da se radi o spomeniku posvećenom Draži Mihailoviću, koji je bio vođa četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu. Ovo je jasan primjer podmetanja historijske laži, jer se spomenik odnosi na šehide koji su se branili od četnika.

Ovakva propagandna kampanja ima duboke posljedice na društvo u Bosni i Hercegovini i generalno odnose među narodima u regiji.

Ona oživljava uspomene na bolna ratna vremena i dodatno razara već osjetljive odnose među susjedima. Istovremeno, takva kampanja stvara atmosferu neizvjesnosti i nesigurnosti među građanima.

Spomenik šehidima ispred ambulante MZ Rijeke

Važno je shvatiti da takva propaganda nije samo problem Srba. Svi smo odgovorni za borbu protiv takvih oblika manipulacije i krivotvorenja historijske istine. Potrebno je educirati ljude o važnosti istine i izgradnji mira, te se osloniti na istinske vrijednosti koje nas spajaju, a ne na one koje nas razdvajaju.

Podsjećamo, u istom gradu kod pravoslavnog groblja postoji statua Draži Mihailoviću kojeg je podigao donacijama Ravnogorski četnički pokret RS-a.

Na kraju, moramo svi raditi na suzbijanju propagande i promoviranju istine i tolerancije. Samo na taj način možemo stvoriti bolju budućnost za sve nas u regiji.

Kulturasjecanja.org

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TRINIDAD I TOBAGO PRIZNAO PALESTINSKU DRŽAVU

0
Karipska država Trinidad i Tobago odlučila je priznati Palestinu kao nezavisnu državu, navodi se u saopćenju državnog ministarstva vanjskih poslova objavljenom u petak.