SO NA RANU RODITELJIMA UBIJENOG FARISA: MAJKA JEDNOG OD NAPADNUTIH MLADIĆA, ZA HAYAT.BA O PROVOKACIJAMA U SUDNICI

Krajem januara u glavnom gradu Bosni i Hercegovine, pola sata prije ponoći, ponovo se prosula krv na sarajevskom asfaltu.

Uprkos brojnim uvjeravanjima u dobru sigurnosnu situaciju to se dogodilo, a nakon ovog slučaja iznova ista obećanja, iznova isti događaji.

Kobnog 28. januara ubijen je Faris Pendek (2005.), a dvojica njegovih prijatelja D. K. (2005.) i E. R. (2005.) su ranjeni i prošli su s lakšim tjelesnim povredama. Treći putnik u automobilu, na svu sreću, nije zadobio povrede.

Vrlo zabrinjavajuća činjenica jeste da se ubica i Pendek nisu poznavali od ranije niti su imali ikakve nesuglasice prije ovog nemilog događaja.

Napadač je nakon prepirke na semaforu u naselju Otoka izašao iz vozila te pucao prema bijelom Citroenu u kojem su se nalazila četiri putnika, a zatim pobjegao.

CIRKUS U SUDNICI

Prošlog četvrtka Ademu Šumanu, ubici nevinog Farisa Pendeka, je produžen pritvor na još tri mjeseca.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su kazali da pritvor može trajati do 25. jula 2024. godine ili do nove sudske odluke.

Pritvor se produžava zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo ili utjecati na svjedoke, kao i zbog opasnosti da bi boravak osumnjičenog na slobodi mogao uznemiriti javnost.

Ono što je tog dana posebno zaprepastilo javnost jeste dolazak Šumanovih prijatelja koji su ga došli podržati, snimali ga u sudnici dok se on smijao i pozirao.

Da, dobro ste pročitali. Podrška jer je ubio nevinog mladića!

Majka jednog od mladića koji se nalazio u automobilu te noći za Hayat.ba je potvrdila dešavanja iz sudnice.

  • Gospođa Erna, Farisova mama, bila je na Sudu i zatražila da se preduzmu disciplinske mjere za sve koji su dozvolili da Šumanovi prijatelji snimaju i objavljuju istog.

Dodaje da je Erna dobila potvrdu da će biti poduzete sve mjere protiv sudskih policajaca i osoba koje su plasirale snimak u javnost.

  • Moj sin je bio Farisov prijatelj iz predškolskog doba. Tako reći poznaju se skoro cijeli život. Najbolji drugovi, kako su znali da kažu “od malena za sva vremena”.

Na žalost, prijatelj mu je izdahnuo na rukama – kazala je za Hayat.ba R. A. (ime i prezime poznato redakciji), majka prijatelja ubijenog Farisa.

NEVINA DJECA

Podsjećamo, na  prvom ročištu za određivanje pritvora tužiteljica Iva Kurilić je kazala da su  ovo nevina djeca koja nisu imala nikakve veze s ovim događajem.

U ovom krivičnom djelu Šuman Adem je tu noć krenuo, vozio se, autom iz suprotnog smjera od dječaka koji su se nalazili u vozilu Citroen. On je sa svojim vozilom Peugeot 308 približavao se ulici Alije Kučukalića i iza leđa prišao dječacima koji su se kretali u vozilu Citroen.

Potom im se približio nakon čega je mahanjem rukama i provokacijama prouzrokovao da ovi dječaci, Danis (vozač) i Eman, koji se nalazio iza njega otvore prozor i pitaju kakv je problem.

Da bi potom iz nepoznatih razloga, bez ikakvog povoda Šuman Adem skočio sa mjesta vozača na mjsto suvozača kroz otvoren prozor svog vozila suvozača i izašao van – navela je tužiteljica.

Šuman je udario Emana stisnutom pesnicom, a zatim se vratio u automobil i iz kasete izvadio crni pištolj kojim je udario vozača Danisa, zatim se okrenuo prema Emanu, kojeg je također udario.

  • Zatim je pištolj okrenuo, a u tom momentu se Eman sageo tako da je u namjeri da liši života Emana ispalio jedan metak koji je zbog toga što se Eman sageo pogodio Farisa koji je sjedio pored njega. Nakon toga je automobil krenuo, Faris je shvatio da je pogođen i nakon vrlo kratkog vremena izdahnuo. To je bio događaj nakon kojeg je Šuman pozvao pomagače – kazala je Kurilić.

Elmedin Gradišić, kojeg je prvo pozvao, je sakrio vozilo. Zatim je pozvao Mersima Saljevića koji ga je odvezao do Zenice.

Tužiteljica je istakla i apsurdnu situaciju koja se desila. Nakon što je Gradišić po uputama Šumana sklonio vozilo bio je svjedok pretresa njegove kuće.

Naime, s obzirom na to da su Šuman i Gradišić prve komšije, policija je prilikom pretresa pitala Gradišića da bude svjedok pretresa, što je pristao.

Nakon toga je obavijestio Šumana da mu je otkriven identitet i da je izvršen pretres kuće.

Tužiteljica je naglasila da je Šuman višestruko osuđivan te da je konzument narkotika, isto kao i Gradišić. Kod Saljevića je utvrđeno prisustvo amfetamina.

Prvousumnjičeni se predao jer je znao da se steže obruč i da je otrkiven.

Za trojicu osumnjičenih predložen je jednomjesečni pritvor ali su kasnije pušteni na slobodu.

(E.F.)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VATIKAN SE OGLASIO O UKAZANJIMA I NADNARAVNIM POJAVAMA: BUDITE VRLO OPREZNI

0
Vatikan je objavio nove smjernice koje preporučuju oprez prema navodnim natprirodnim pojavama koje stoljećima uzbuđuju vjernike poput kipova Gospi koje suze ili raspela koja krvare.