ŠPANSKO TUŽILAŠTVO ZATRAŽILO ODBACIVANJE TUŽBE ZA KORUPCIJU PROTIV SUPRUGE PREMIJERA SANCHEZA

Špansko državno tužilaštvo saopćilo je da je zatražilo odbacivanje tužbe za korupciju protiv supruge premijera Pedra Sancheza, zbog čega je on najavio da razmišlja o ostavci.

Tužilaštvo je saopćilo da se žalilo na jučerašnju odluku suda u Madridu da ispita privatnu tužbu antikorupcijskih aktivista protiv Begone Gomez zbog navodne trgovine uticajem i korupcije u poslovanju.

Španska grupa za borbu protiv korupcije koja stoji iza žalbe, Manos Limpias (Čiste ruke), saopćila je ranije da je svoju tužbu zasnovala na medijskim izvještajima i da ne može garantrati za njihovu istinitost.

Čelnik grupe, Miguel Bernad, navodi u izjavi na Facebooku da je grupa samo sastavila i proslijedila izvještaje sudiji iz “građanske dužnosti” i negirao je da je akcija politički motivirana.

Sanchez, koji je prošle godine osigurao još jedan mandat za svoju Špansku socijalističku radničku partiju (PSOE) kao čelnik manjinske koalicione vlade, objavio je u srijedu zapanjujuće pismo građanima u kojem kaže da uzima petodnevnu pauzu od javnih dužnosti i da će objaviti svoje odluka da ostane ili da odustane 29. aprila.

Za taj potez okrivio je, kako je rekao, “neviđenu klevetu i uznemiravanje desnice i krajnje desnice”.

Sanchez je u pismu snažno negirao optužbe protiv svoje supruge, prenosi Reuters

(FENA)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE