U FBIH DODATNO USKLAĐENA PENZIJA ZA 1,55 POSTO: MINIMALNA ĆE BITI VEĆA ZA 8,35 KM

Upravni odbor Federalnog zavoda MIO/PIO, na sjednici održanoj 15. aprila, donio je odluku o konačnom iznosu redovnog usklađivanja za 2024. godinu.

Prema navedenoj odluci, penzije se usklađuju za ukupno 6,55 posto, s primjenom od 1. januara ove godine. Postotak usklađivanja primjenjuje se na osnovicu koju čini iznos penzije za decembar 2023. godine, saopćili su iz Federalnog zavoda MIO/PIO na svojim internetskim stranicama.

Kako su penzije od januara već usklađene za 5 posto prema akontacijskom modelu usklađivanja, Upravni je odbor, a na temelju pokazatelja o rastu BDP-a te indeksa potrošačkih cijena, donio odluku od konačnom usklađivanju za dodatnih 1,55 posto na osnovicu izdecembra  2023., pojašnjavaju iz Federalnog zavoda MIO/PIO.

Prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku stopa rasta potrošačkih cijena, mjerena indeksom potrošačkih cijena (CPI) u 2023. godini iznosila je 5,10 posto u odnosu na 2022. godini.

Nadalje, prema procjeni Federalnog zavod za statistiku, stopa rasta nominalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP mjeren po tržišnim cijenama) za 2023. iznosi 7,965 posto te se kao takav zaokružuje na 8,00 posto. Primjenjujući zakonsku formulu za usklađivanje penzija 50% CPI (2,55 %) + 50 % BDP  (4,00 %), dolazimo do konačnog iznosa redovnog usklađivanja penzija od 6,55 posto, kaže se u izvještaju.

Usklađivanje se primjenjuje na sve penzije osim onih ostvarenih u 2024. godini, s izuzetkom najnižih i zagarantovanih.

U skladu sa navedenim, najniža penzija sa sadašnjih 565,18 KM, uvećava se na 573,53 KM, zagarantirana s 674,52 KM na 684,48 KM. Odluka o usklađivanju obuhvaća i najviše penzije ostvarene prema važećem zakonu o MIO/PIO čiji se iznos ograničava na iznos pet najnižih penzija te, u skladu s time, iznose 2.867,65.

Pri isplati penzija za april bit će isplaćene i razlike između iznosa isplaćenih i konačno usklađenih penzija za prva tri mjeseca ove godine.

(A. J./Fena)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE